Berta Sándor

Heteket csúszhatnak az ékezetes domainnevek a németeknél

Hivatalosan 2004. március elsejétől már használhatók ékezetes domainnevek is. Németországban délelőtt 10 órára volt "kiírva" az első umlautos domainnév "forgalomba helyezése", ami azonban kudarcba fulladt húsz perc után.

Mint minden újonnan bevezetett rendszer, ez is csak akadozva indult be. A regisztrálást végző DeNIC internetes szolgáltató cég kénytelen volt bejelenteni, hogy sajnálatos módon kénytelenek elhalasztani a tervezett programot. Klaus Herzig, a cég szóvivője ezt a bejövő e-mailek szerver hardverproblémájával indokolta. A szakember szerint annak ellenére, hogy nagy az igény az emberek körében az ékezetes domainnevekre, ez mégsem okozott fennakadásokat, az előzetes tesztek is rendben, probléma nélkül lezajlottak. A főpróba azonban hiába volt tökéletes, ha a premier nem sikerült túl jól.

A vállalatnál megkezdték a hiba analizálását, az érintett ügyfelekkel pedig közölték, hogy bővítik a számítógépparkot. Herzig nem kívánt válaszolni a szerver kapacitását firtató újságírói kérdésre. A probléma azonban, mint a heise online kérdéseire adott válaszokból kiderült, nem egyedi. Az egyik internetes szolgáltató például két perc múlva már hibaüzenetet kapott az e-mail szerverétől és e mellett összesen két tucatnyian erősítették meg a regisztrációjukat. Egy másik cégnél pedig egy kolléga 18 perc alatt nem kevesebb, mint ezer regisztrációt és 40 domainnevet érintő visszajelzést jegyzett fel. Mint látható, ellentmondásos tehát még az ékezetes domainnevek ügye és minden bizonnyal nem csak Németországban.

Klaus Herzig megerősítette ugyanakkor, hogy a szerverek újraindítása még a mai napon megtörténik és elvileg estére már minden helyreáll. A tervezett program tehát csúszik és mint minden új dolognak, az ékezetes domainnevek tulajdonosainak is még néhány hetet biztosan várniuk kell a zökkenőmentes működésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #13
    de most a papádat is kérd meg, hogy pl kanadai billentyűzeten irja be a Ű betüt :)
  • Cat #9
    itthon sorsolás lesz, egyszerre jelentkezik mindenki, és nem a gyorsabb nyer, hanem akit kisorsolnak
    igy a legnagyobb a hasznuk az internetszolgáltatóknak, mivel az ezer ftokat mindenképpen be kell fizetni
    Előbbi esetben egy ember fizet, utóbbinál egy fizeti a teljes árat (aki nyer a sorsoláson), a többi - adott esetben többtucat - meg "csak" egy két ezer ftot bukik
    Azért ez többszáz domainnál jelentős összeg is lehet :)
  • Csatti #6
    jaja, angol betüi mindenkinek vannak (az arabokat, kínaiakat, zsidókat stb. hagyjuk), ha viszont egy olyan a-t kell bepöttyögni, amin mondjuk két pont van, akkor gáz lesz :)
  • cSuwwi #5
    Főleg hogy az explorer nem is támogatja, csak egy peccsel...
  • mireez #3
    magyaroknál mi a helyzet?...
  • [HUN]PAStheLoD #2
    nem is csodálkozom .. nézd meg a nyelvüket .. azt is csak bonyolítják ! Kicsit régimódiak :|
  • SoDI--- #1
    A németeknél valahogyan semmi se akar összejönni, ha informatikáról van szó :-)