Berta Sándor

2004 novemberétől jönnek a ".eu" domainnevek

2004. november elsejétől minden EU-s állampolgár - akik körébe május elsejétől mi is beletartozunk - online lefoglalhatja és regisztrálhatja az általa kigondolt vagy kinézett eu-domainnevet. Minderről az EURid nevű európai domainnév-végződések kiosztásáért felelős szervezet tájékoztatta a nyilvánosságot. Markus Eggensperger, a dotEU.info információs szolgálat jogásza azonban mindenkit óva intett a felelőtlen és elhamarkodott, ráadásul nem kis összegbe kerülő előajánlatoktól, már csak azért is, mivel ilyenek hivatalosan nem léteznek majd, azaz nem lesz lehetősége senkinek előre lefoglalni egy kinézett domainnevet. Az előajánlatok csábításának engedő ügyfelek ugyanis a hőn áhított név helyett csupán egy adatbankba kerülnek, ráadásul mindezért még a regisztrációs díjjal egyenértékű összeget is kell fizetniük.

Eggensperger szerint a vállalatoknak és a különböző jogtulajdonosoknak nem árt szeptembertől odafigyelniük, felkészülniük és minden szükséges dokumentumot előkészíteniük, nehogy lekéssenek bármilyen fontos időpontot a regisztrációs folyamat során. Márciustól megkezdődik a szerződések előkészítési szakasza, valamint az új domainneveket "igazgató" szoftverek tesztelése és összhangba hozása.

Az Európai Bizottság minden egyes tagállam bevonásával elkészíti a PPR-t, azaz a Public-Policy-Rulest. Ezek a dokumentumok szabályozzák a domainnév kiosztásának a rendjét, valamint azt, hogy ki regisztrálhat egy domaint. Az első regisztrálók akkreditációját az EURid júniusban kezdi meg. A szeptembertől novemberig tartó időszakban lehetősége nyílik a különböző márka- és jogtulajdonosoknak a domainneveik regisztrációjára. Végül 2004. november elsejétől, az "élő regisztráció" szakaszában már végleg a világhálóra kerülhetnek az első ".eu" végződésű címmel ellátott internetes oldalak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)