Gyurkity Péter

Kilenc évre ítéltek egy amerikai spamküldőt

Egy amerikai bíróság az eddigi talán legsúlyosabb büntetést rótta ki egy spamküldőre, aki kéretlen üzenetek milliót küldte szét a világhálón: az ítélet értelmében a vádlott kilenc évet töltene börtönben.

A hosszú börtönbüntetést az esküdtek javasolták, amit Thomas Horne bíró elfogadott, de egyelőre elhalasztotta a büntetés megkezdését, arra hivatkozva, hogy a vonatkozó törvény meglehetősen új, és alkotmányos kérdéseket is felvet. Vádlói szerint a 30 éves Jeremy Jaynes, akit letartóztatásakor a világ tíz legveszélyesebb spamküldője között tartottak számon, különböző pornográf anyagokat és hamis szolgáltatásokat reklámozott az interneten, és kéretlen üzeneteinek felhasználók ezrei dőltek be világszerte. Tevékenysége havonta akár 750 ezer dolláros kárt okozhatott.

Jaynest még tavaly novemberben találták először bűnösnek a kéretlen üzenetek továbbításához használt hamis internetcímek és álnevek miatt - tevékenységét akkor Loudoun megyében, az America Online központjának közelében végezte.

A virginiai törvények értelmében a kéretlen üzenetek továbbítása önmagéban nem bűn, kivéve, ha a spamküldő megpróbálja elfedni kilétét. Vádlói mindössze 53 ezer kéretlen üzenet elküldését tudták rábizonyítani a férfira, de a hatóságok szerint Jaynes mintegy 10 millió ilyen levelet küldött szét, és az elmúlt években több millió dollárra tehetett szert.

A magas büntetés érthetően elégedettséggel töltötte el a vádlókat, míg Jaynes védője kifogásolta a szerinte túlságosan hosszú büntetés kiszabását, és arra hivatkozott, hogy a vonatkozó törvény csak hetekkel ezelőtt lépett életbe. "Semmi kétségünk afelől, hogy fellebbezés esetén megnyerhetjük a pert, így bármiféle büntetés kifogásolható. A mostani ítélettel nem értünk egyet és nem fogadjuk el" - jelentette ki David Oblon, Jaynes védőügyvédje. A vádlott ezzel egy időben ígéretet tett arra, hogy a fellebbezés eredményétől függetlenül többé nem száll be az email marketing üzletbe, és távol tartja magát az ilyen jellegű tevékenységektől. Az ügy lezárultáig Jaynes 1 millió dolláros óvadék ellenében szabadulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #46
    Tudnám figyelmedbe ajánlani a 12-es hozzászólást.

    Plakát, rajta ez a fej, homlokába égetve, hogy spammer, és mellette a szöveg: eggyel több érv az abortusz mellett!
  • Tetsuo #45
    Csodálkozom h nem említi azt senki, Mo-n kiskorú elleni nemi erőszakért másfél évet, nemi erőszakért 1 évet, rablásért felfüggesztettet börtönt osztogatnak..
  • Alien_AM #44
    Igen egy picit szimpizek vele :), figy valahogy el kellett tartani a csaladot.
  • Alien_AM #43
    "A spam önmagában nem számít bűnnek, az egyik legnagyobb telemarketinges biznesz."

    Na erre vartam, vegre van valaki aki at is latja a dolgokat.
  • gz8 #42
    Te ríttál, hogy sok neki a 9 év. Gondoltam, tán szipmatizálsz vele, azért a felháborodás...
  • Mike #41
    neked már most bötönben a helyed
  • h4x0r #40
    Szerintem is erdemel nemi buntetest a spammer, hiszen Neked is, meg nekem is okoznak gondokat, ha nem is penzben merhetot (csak amolyan "ma' megint betellt a postafiokom, kapja be" tipusut, vagy a modemes peldanal emlitettet), akkor is idegesito. Globalisan mas teszta...
    En csak azt emlitem, mint mar masok is ravilagitottak, hogy lassan a warez d00dok nagyobb buntetest kapnak, mint a nemi eroszakot elkovetok. Na, mindegy, megyek es kiganyezom a postafiokomat :-)
  • pemga #39
    A spam önmagában nem számít bűnnek, az egyik legnagyobb telemarketinges biznesz. Van akkora lobbierejük, hogy legális lehessen. Szerintem is a fizikailag postaládában landoló sok papírszemét, vagy a politikai spam sokkal durvább, mert nehezebb ellene védekezni, sokkal jobban felzaklat lelkileg, hogy már megint hülyére akarnak venni. (Mivel a spam-et 99.99 százalékban megfogja a spamassassin.) Vagy mondjuk a phishing, mert ott nem is valami gagyi dolgot akarnak eladni, hanem kifejezetten meg akarnak lopni.

    Ezt a fickót SEM spam-küldés miatt ítélték el, hanem azért mert a leveleket mailcímek hamisításával küldte. Most ne menjünk bele, hogy ez a világ legegyszerűbb dolgai közé tartozik. És amíg minimál-befektetéssel, ekkora pénzeket lehet kaszálni, addig ez menni fog. (Érdekes lehet rábizonyítani valakire, hogy zombi-gépek hálózatát üzemelteti. Hisz nem is ő küldi saját gépéről a leveleket :)) Mi ez? Megtévesztés? Felbujtás? :)).
  • archkoven #38
    Szerintem 9 év egyáltalán nem sok. Ennek jóval több visszatartó ereje lesz mintha monduk 9 hónapot kapott volna.
    Szerintem pl. a gyilkosságokért adott igen magas büntetéseknek is van visszatartó erejük. Pl. én is szívesen megölnék egy csomó embert ha meglehetne úszni egy ejnye-bejnyével, de bármennyire is szeretném nem teszem mert túl magasnak tartom a kockázatot.
    Ilyen kurva egyszerű ez. Mindenkit nem fog visszatartani, de, hogy sokakakat igen, az biztos.
  • Atyus #37
    Ok, legyen csak 5 és, de kőbányában !