SG.hu

A magyarországi Fastlink razziákon az FBI-ügynökök csak koordinátorként voltak jelen

[Infovilag.hu] Miután a BSA (Business Software Alliance, Üzleti Szoftver Szövetség) is segített az Amerikai Egyesült Államokban és egy sor európai országban egyidejűleg (nehogy törölhessék az illegális tartalmakat a gyanúsítottak) megtartott rendőrségi razziasorozat, a Fastlink-akció létrejöttében, a magyar BSA a magyar "internet-rendőrség", az Országos Rendőr-főkapitányság szakembereinek a részvételével ma sajtótájékoztatót tartott a történtekről.

Emlékezetes: az összehangolt művelet célja az volt, hogy egyszerre számoljanak fel több, nagy internet-kalózcsoportosulást. Az akció végén kiadott közlemény leszögezte: ez volt a valaha végrehajtott legnagyobb nemzetközi akció, amelyet ilyen csoportok ellen hajtottak végre. A Fastlink-akció az európai hatóságok, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium közös művelete volt, mintegy 100 személyt igazoltattak, azonosítottak, több mint 200 számítógépet koboztak el. A gépek több százezer illegális szoftvert, filmet, zeneművet tartalmaztak. Óvatos becslés szerint az elkobozott illegális termékek értéke meghaladja az 50 millió dollárt.

És itthon? Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársa, Pilvein Péter a sajtótájékoztatón hangoztatta: túl sok konkrétumról egyelőre nem számolhat be. Újságírói kérdésekre elmondta, hogy hazánkban "mintegy tíz" személyi számítógépet, szervert foglaltak le a fővárosban és vidéken. A PC-k "több terabájtnyi" adatot,mintegy 10 ezer programot, digitális alkotást tartalmaznak. A tengernyi adat elemzése, leltározása, azonosítása megkezdődött.

Az Infovilág szerkesztője azt firtatta, hogy milyen szerepe volt a magyar rendőrökkel együtt razziázó FBI-ügynököknek? Az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda hazánkban dolgozó munkatársai nem vettek részt cselekvő módon a razziákban, ők a "koordinátor" szerepét vállalták. Konkrétan: miközben a helyszíneken voltak a magyar rendőrökkel, tartották a kapcsolatot az amerikai központtal és a másik tíz országban a razziákon jelen lévő kollégáikkal. Az ORFK munkatársai leszögezték: "az FBI emberei magyar földön nem intézkedtek, nem intézkedhetnek, szerepük kimerült az esetleges tanácsadásban".

A magyar internet-rendőrök azt is elmondták, hogy a jó évtized óta tevékenykedő (és a hatóságok által szemmel tartott) nemzetközi hamisító és szoftverkalóz-közösség, a Fairlight tagjai nem azért ajánlották ki az illegálisan tárolt digitális tartalmakat, hogy ily módon tiltakozzanak egyik vagy másik szoftvergyártó árai miatt, hanem azért, hogy törvénytelen módon anyagi haszonra tegyenek szert. Ezt a tevékenységet gyakorlatilag valamennyi állam törvényei büntetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #9
    inkább parasztvakításnak mondanám, ellenük akarják hangolni a plebset
  • Mike #8
    A Fairlight anyagi haszonért csinálta? ez új
  • Mike #7
    A BSA milyen alapon vesz részt ilyen akciókban amikor az magáncégek érdekvédelmi szervezete?
  • TeszteloPontHu #5
    A hírt az MTI is lehozta, szerintük teRRabájtnyi adatmennyiséget foglaltak le. És a NSZ még ki is nyomtatta, ugyanezzel a bakival. :))))
  • enrico #4
    Kevesen tudják Magyarországon és Kelet-Európában az FBI már több mint egy évtizede jelen van. Nálunk (is) működik az "FBI akadémiának" titulált ILEA, azaz az International Law Enforcement Academy, mely nem más mint az FBI külföldi "fedőszervezete". www.ilea.hu