SG.hu

Gyors ütemben halad a Közháló építése

Az eredetileg eltervezett ütem szerint halad a Közháló Program megvalósítása. Fél év alatt csaknem 2500 szélessávú végpont készült el. A tervek szerint idén szeptember 30-ig valamennyi korábbi Sulinetes végpont integrálódik a Közhálóba.

Tartják az eredetileg eltervezett feszített ütemet a Közháló Program megvalósítását végző cégek. Az utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja során, a megvalósítás kezdete óta eltelt hat hónap alatt csaknem 2500 szélessávú internet-végpont került bekötésre. A közháló eljutott már csaknem 2000 iskolába, továbbá művelődési házakba, valamint az eMagyarország Programhoz kapcsolódó intézményekbe és teleházakba is.

A Közháló egy az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja majd a szélessávú hozzáférést a világhálóhoz. A tervek szerint idén szeptember 30-ig valamennyi korábbi Sulinetes végpont integrálódik a Közhálóba, egy évre rá pedig - a program első fázisának végére - további 2600 közoktatási intézménybe jut el a XXI. század informatikai-közműve. A további, nem iskolákhoz kötődő bekötésekkel együtt jövő év szeptember 31-re összesen 7300 szélessávú végpont kerül átadásra csaknem 2500 településen.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta, a Közháló Program óriási előrelépést jelent Magyarország modernizációja és az esélyegyenlőség megteremtése terén. A program segíti a területfejlesztést, erősíti a kistelepülések lakosságmegtartó képességét és esélyt kínál ezek számára az információs társadalomba való bekapcsolódásra.

A Közháló biztosítja az infrastrukturális hátteret az elektronikus irányitási rendszerek bevezetéséhez az államigazgatás terén éppúgy, mint az önkormányzatoknál és más intézményeknél. A programnak komoly szerepe van a hazai távközlési és informatikai szolgáltatások fejlesztésében. A mai sajtótájékoztatón a Közháló-szolgáltatás keretében végrehajtott fejlesztéseiket mutatták be a cégek. A tárca tervei szerint a jövő év elején indulhat útjára az Informatikai Közháló Program második fázisa, amelynek révén várhatóan mintegy 3500 önkormányzathoz, eMagyarország ponthoz és egészségügyi intézményhez jut el a szélessávú internet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ez a szélessáv 384 kbit ám .. szal azt tudni kell hogy ez nem olyan széles .. főleg hogy 30-40 gépet is rádugdosnak ..