SG.hu

Elmaradott a magyar önkormányzatok infokommunikációs helyzete

A GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió által támogatott "Regional-IST" program keretében több nyugat-európai kutatóintézettel együttműködve közös kutatásban vett részt 2001 és 2004 között. A projekt célja az infokommunikációs eszközök elterjedtségének és használatának regionális szinten való mérése volt.

A felmérésben résztvevő régiókkal (Baden-Württemberg, Katalónia, Piemont, Portugália) összehasonlítva a magyar önkormányzatok kisebb hányada rendelkezik Internet-kapcsolattal, mellyel a honlapok alacsony száma, illetve az elektronikus szolgáltatások csekély elterjedtsége párosul.

Egyre több magyarországi önkormányzat csatlakozik az internethez, de arányaiban még mindig kevesebben, mint a vizsgált nyugat-európai régiókban. Ennek oka részben a sajátos településszerkezet, vagyis az a tény, hogy a kis települések (2000 lakos alatt) aránya Magyarországon 74.5%.


Internet-kapcsolattal rendelkező önkormányzatok aránya, %-ban

Báden-Württembergben és Piemontban az önkormányzatok közel 100 százaléka kiépítette már internetkapcsolatát, és a katalán önkormányzatok sincsenek már ettől távol. Magyarországon az elmúlt év során 78%-ról 85%-ra nőtt az internetkapcsolattal rendelkező önkormányzatok aránya, de az esetek többségében még betárcsázós kapcsolatokról, és a szélessáv alacsony (10% alatti) arányáról beszélhetünk.

Baden-Württembergben alig található olyan önkormányzat, amelynek ne lenne saját honlapja, de Katalóniában és Piemontban csak az önkormányzatok alig több mint felének van internetes megjelenése. Tőlük Magyarország sincs sokkal lemaradva, hiszen 2004 elején a magyar önkormányzatok 41%-ának volt weboldala. 2003 folyamán jelentősen (25%-kal) emelkedett a magyar önkormányzati honlapok aránya illetve száma.


Saját honlappal rendelkező önkormányzatok aránya, %-ban

A kis lemaradás az önkormányzati honlapok arányában nem párosul az elektronikus önkormányzati szolgáltatások fejlettségével, amely tekintetben Magyarország vaskos lemaradásban van. A legtöbb alapvető szolgáltatásról, ügyintézésről még információk sem találhatók az önkormányzatok honlapjain, az ügyintézést megkönnyítő elektronikus űrlapok pedig csak elvétve találhatók meg az önkormányzati honlapokon.


Online szolgáltatások elterjedtsége az önkormányzatoknál 2003 végén, %-ban

Az elektronikus önkormányzás terén a legelőrehaladottabbaknak a baden-würtenbergi önkormányzatok számítanak, de Katalóniában és Piemontban is növekvő számban elérhetők az alapvető közszolgáltatások az interneten keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #1
    Mégis mit vártak? Egy átlagos önkormányzati köztisztviselő arra sem képes, hogy egy ekét megtaláljon egy tornateremben. Jó ha addig eljutnak, hogy alapszinten böngésszenek, illetve levelezzenek.