Franczy

Intel: nem épül újabb ír gyártóüzem?

A legfrissebb információk szerint elképzelhető, hogy az Intel korábbi terveivel ellentétben mégsem építi fel a Fab 24-es chipgyártó üzemet. A Fab 24 az Intel eredeti tervei szerint Írország Leixlip nevezetű városában épült volna fel, azonban az építési munkálatok megkezdését a chipgyártó a közelmúltban már többször is elhalasztotta.

Bill Riley, az Intel írországi részlegének egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az Intel vezetősége egyre inkább arra hajlik, hogy a leixlipi üzemet ne építsék fel, ugyanis a Fab 24 felépítésére szánt 600 millió dollár, valamint a gyártósorokra szánt 2 milliárd dollár túl magas összeg lenne. Az Intel a Fab 24-ben eredetileg 300 milliméteres szilíciumszeletekből szeretett volna 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező újgenerációs processzorokat gyártani, azonban a cég szakértői szerint az Intel számára sokkal olcsóbb lenne, ha nem új gyárat építene, hanem a már meglévő üzemekben térne át a 0,09 mikronos gyártási technológiákra.

Riley-n kívül több Intel vezetőségi tag is hasonlóan nyilatkozott az üggyel kapcsolatban az elmúlt napokban, így Andy Bryant, az Intel egyik gazdasági vezetője például azt mondta, hogy reményei szerint az Intel a közeljövőben sokkal több pénzt fordít majd a gyártósorok fejlesztésére, és sokkal kevesebbet új gyártóüzemek építésére. Szakértők szerint teljesen logikus az Intel ezen vélekedése, hiszen minek építene teljesen új üzemeket a cég, ha a gyártósorok fejlesztésével a már meglevő üzemekben is megoldható az egyre fejlettebb gyártástechnológiával készülő processzorok gyártása. Az Intel ezenkívül már csak azért sem építhet kénye-kedve szerint új üzemeket, mert az idei évre szánt 6 milliárd dolláros fejlesztési összeget végül 1 milliárd dollárral csökkentették. Bryan szerint az 5 milliárd dolláros, fejlesztésekre szánt összeg elegendő lehet 2002-ben, azonban az Intelnek a költséghatékonyság növelése érdekében mielőbb teljesen át kell állnia a 300 milliméteres szilíciumszeletek használatára.

Az említett írországi városban, Leixlipben egyébként jelenleg már két Intel gyár üzemel, így sokak szerint semmi szükség egy harmadik, hasonló gyárra. A leixlipi Fab 10 volt az Intel első írországi gyártóüzeme, mely 1993-ban az elsőgenerációs Pentium processzorok gyártásával kezdte meg működését, majd ezt követően 1998-ban felépült a Fab 14, melyben a mai napig 0,18 mikronos csíkszélességű processzorokat gyártanak, de a közeljövőben itt is végbemegy majd a 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)