Franczy

AMD tesztüzem épülhet Brazíliában

Az amerikai székhelyű, processzorgyártással foglalkozó Advanced Micro Devices Inc., vagy ismertebb nevén az AMD képviselői a brazíliai Sao Pauloban bejelentették, hogy a közeljövőben egy a különböző AMD termékek tesztelésével illetve bevizsgálásával foglalkozó üzemet kívánnak felépíteni valahol Latin-Amerikában, melynek legvalószínűbb megvalósulási színhelye Brazília lehet majd.

"Jelenleg éppen az a gondolat foglalkoztat minket leginkább, hogy valahol Latin-Amerikában, illetve konkrétan Brazíliában egy AMD tesztüzemet építsünk. Azt azonban tudniuk kell, hogy egyelőre csak felmérjük az új üzemmel kapcsolatos lehetőségeket, még közel sem vagyunk határozatképesek ebben az ügyben." - nyilatkozta újságírók körében Hector Ruiz, az AMD cég elnöke.

Hector Ruiz mostani brazíliai útja során szerdán találkozott a brazil fejlesztési miniszterrel, Alcides Tapias-zal, akivel megvitatta az új AMD üzem felépítésének lehetőségeit. A miniszter a találkozó után csak annyit mondott a sajtó megjelent képviselőinek, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni sem kívánja azt, hogy a kaliforniai székhelyű óriáscég tesztüzemet épít Brazíliában. Ruiz azt azonban nyíltan kimondta, hogy ahhoz, hogy egy ilyen nagy befektetésről nyugodt szívvel tudjanak majd dönteni, ahhoz a cégének alaposan át kell még tanulmányoznia az ország infrastruktúráját.


Az AMD drezdai Fab 30 chipgyára kívűlről

"Amennyiben egy több mint 4 milliárd dolláros költséggel felépülő tesztüzem felépítéséről döntünk, akkor az adott ország megfelelő infrastruktúrája sokkal fontosabb tényező, mint például az adómentesség." - nyilatkozta Ruiz. Ehhez tudni kell azt is, hogy a brazil kormány a különböző amerikai óriáscégeknek és az európai székhelyű autógyáraknak is jelentős adókedvezményeket ad abban az esetben, amennyiben az adott cégek Brazíliában üzemeket építenek fel.

David Somo, az AMD cég marketingért felelős alelnöke már kicsit tovább gondolkodott az ügyben, amikor azt nyilatkozta, hogy a három legfejlettebb latin-amerikai ország (Brazilia, Mexikó, Argentina) közül Brazília a cég elsődleges célpontja, azonban egyelőre a másik két országot sem szabad leírni. "Brazília, Mexikó és Argentína kiteszi a latin-amerikai piac kilencven százalékát." - mondta Somo.

A világ elsőszámú processzorgyártó cége, az Intel a tavalyi év folyamán visszautasította egy esetleges brazíliai Intel üzem felépítése körüli spekulációkat, azt azonban már a cég képviselői sem tagadták, hogy a térségben potenciális partnercégek után kutatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!