JohnnyCage

A gyártók kisebb alaplapokban gondolkodnak

A tajvani gyártók egyes ígéretes szegmensek meghódítása érdekében a hagyományosnál kisebb méretű PC alaplapok gyártását tervezik.


A közelmúltban megrendezett Computex Taipei 2003 kiállításon két tajvani gyártó, a VIA Technologies, és az ASUSTeK Computer jelentett be kisméretű alaplapokat, a Shuttle pedig már korábban piacra dobta saját, hasonló termékeit. Hogy a kisméretű alaplapok piaca komoly lehetőségeket rejt, azt mi sem biztonyítja jobban, mint az, hogy a chipóriás Intel már maga is dolgozik a jelenleginél jóval kisebb alaplapok szabványosításán a PC-k körében. A jelenlegi ATX és Micro-ATX szabványok 12 x 9,6, illetve 9,6 x 9,6 colban határozzák meg az alaplapok méretét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
nForce3 150 chipsetes Athlon 64-esek

A mintegy 500 alkalmazottat foglalkoztató tajvani Shuttle XPC elnevezésű mini számítógépeiben alkalmazza a kisméretű alaplapokat. A Shuttle XPC-k méretben az Apple Computer Power Mac G4 Cube számítógépéhez hasonlítanak. Mint Ron Carlson, a Shuttle marketing vezetője elmondta, a társaság 47 ezer XPC-t szállított le augusztusban.

A VIA már korábban megkezdte a 6,7 x 6,7 colos Mini-ITX alaplapok gyártását, de a társaság közleménye szerint a cég az év végén a Nano-ITX fantázianévvel illetett 4,7 x 4,7 colos változatokat is kiadja. Bár a brit PC gyártó Hush gyárt számítógépeket a kisméretű VIA alaplapokkal, a tajvani gyártó elsősorban a beágyazott alkalmazásokhoz készíti a modelleket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
EPoX, JETWAY és GIGABYTE alaplapos miniszámítógépek

Az ASUSTeK Computer a hamarosan megjelenő DigiMatrix elnevezésű multimédia PC-hez gyárt mini alaplapokat. A DigiMatrix 11,2 x 11,4 x 2,1 colos mérete ellenére a hagyományos PC funkciók mellett audió és videó jelek feldolgozására is alkalmas.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Iwill, BIOSTAR, és néhány Shuttle alaplapos számítógép

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #11
    nekem egy 3*3 cmes kéne
  • [HUN]PAStheLoD #10
    de akkor meg már az a baj hogy TÚL HOSSZÚ
  • Munch #6
    Nekem kellene ilyen kis eszköz, egy gyönyörű tft mellé szerintem ma már gusztustalan egy hatalmas ház. Viszont ezek tényleg csúnyák. :D
    BTX vagy minek is hívják?
  • Lazarus #4
    Jó kis mikrók :D

    Flopi meghajtó hely már nem kéne bele viszont
  • ÁjjLe BoBBi #1
    pffeejj