Spencer

Az Intel már a Socket T alaplapokra koncentrál

Habár az Intelnél a Grantsdale fejlesztési kódnevű chipkészlet legelső, A-0 revíziójú változata várhatóan csak az idei év harmincadik hetében, tehát július második felében fog elkészülni, a cégnél állítólagosan már javában folyik a Socket T foglalattal ellátott vadonatúj alaplapok piaci bevezetésének előkészítése.

Azt már megszokhattuk, hogy az Intel számos érdekes hangzású fejlesztési kódnevet talál új processzorai számára, azonban új alaplapjainak kódnevei még ezeken is képesek túltenni. Különböző források szerint az Intel a következő kódnevű alaplapokkal kíván megjelenni a piacon: Battle Lake, Powers Lake, Marblehead, Avalon, Augsburg, Eatonville, Luxemburg.

Ezek az említett új alaplapok természetesen nem kiváló tuningolhatóságukról, hanem sokkal inkább megbízható működésükről lesznek ismeretesek, hiszen az elmúlt idők tapasztalatai erre engednek következtetni. Nemrégiben felröppentek ugyan olyan pletykák, melyek szerint egyes, közeljövőben érkező Intel gyártmányú alaplapok biztosítanak majd némi tuningolási lehetőséget a felhasználók számára, azonban minden jel arra mutat, hogy az említett új Intel termékek egyike sem lesz tuningbarát. Ez egyébként nem is baj, ugyanis aki ilyen alaplapot vásárol, annak a tuning általában egyáltalán nem fontos, sőt!

A Battle Lake, Powers Lake, Marblehead, Avalon, Augsburg, Eatonville, illetve Luxemburg fejlesztési kódnevű alaplapok mindegyike a legújabb, Socket T (LGA775) tokozással lesz ellátva, ily módon pedig az újgenerációs Prescott, illetve Tejas mikroprocesszorokkal lesz kompatibilis. A sor elején szereplő két alaplap újdonság a Grantsdale P chipkészlet köré fog épülni, PCI Express, FireWire (IEEE1394), valamint Serial ATA-150 RAID támogatással fog rendelkezni, és képes lesz az 533 MHz-es frekvencián üzemelő DDR-II SDRAM memóriák befogadására. Kettejük közt a méret jelenti csupán a különbséget, ugyanis míg a Battle Lake ATX, addig a Powers Lake microATX formátumban fog készülni. A Marblehead, Avalon, Augsburg, Eatonville és Luxemburg kódnevű új Intel alaplapok közös vonása nem más, mint az integrált grafikus maggal ellátott új chipkészlet, a Grantsdale-G.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #6
    Az AMD nem socketet cserél, csak FSB-t meg memóriavezérlőt. Ugyanott vagy. Persze tök jó tudni, hogy a vadiúj és kifejezetten drága proci, igaz visszavett teljesítménnyel, de eldarál egy 2-3 éves lapban is, de úgysem fogja senki abban hajtani.
  • cynic #5
    Aki folyton uj procit vesz, az az alaplapot is cserelgeti ugyis. Aki meg ritkabban, annak ugyis uj alaplap kell... Az amd prociknak is.

    Erre akkor dobbentem ra amikor elgondolkoztam az xp1600-asom cserejen..