Hunter

Megfejtették a múmiák tartósításának titkát

Egy német kutatócsoport tagjai napjaink és az ősi római tudományok segítségével rábukkantak egy cédrus kivonat tartósítószerére, megfejtetve az ősi egyiptomiak mumifikálási titkát.

A Tübingeni Egyetem és a müncheni Dörner Intézet vegyészei lemásoltak egy ősi cédrus kisajtolási eljárást és rájöttek, hogy az egy tartósító vegyületet, az úgy nevezett guaiacolt tartalmaz. "A modern tudomány végre rájött a titokra, mellyel az egyiptomiak képesek voltak egyes múmiákat több ezer éven át tökéletes állapotban konzerválni" - nyilatkozott Ulrich Weser, a Tübingeni Egyetem munkatársa a Reutersnek.

A csapat ezután friss sertésbordán próbálta ki a cédrusszármazékban talált vegyületet. Rájöttek, hogy rendkívül magas antibakteriális hatást biztosít, anélkül hogy károsítaná a szöveteket.


A Nature magazinban leközölt kutatási eredmény meg fogja lepni az egyiptológusokat, akik szerint a balzsamozó olajat borókából nyerték ki. A német kutatók kipróbáltak boróka kivonatokat is, azonban kimutatták, hogy azok nem tartalmaznak guaiacol tartósítókat, ezáltal hatékonyságuk is elmarad a cédrusétól.

A sírrablások arra kényszerítették az ősi egyiptomiakat, akik halottaikat az örök élet reményében mumifikálták, hogy az elhunyt vezetőket mélyebbre temessék. Az oszlás sokkal gyorsabb volt, ezért a test besózása mellé egy tartósítóra is szükségük volt.
Weser elmondása szerint a "cédruslére" tett ősi utalások ellenére a tudósok meggyőződése, hogy a boróka volt a forrás, köszönhetően a hasonló görög elnevezéseknek, valamint annak, hogy egyes múmiákat boróka bogyót szorongatva találtak.


A csapat egy római enciklopédista, Plinius egyik munkájában feljegyzett "cedrium" balzsamozási eljárásban leírtakat alkalmazta a cédrusolaj kisajtolására. Bár nem létezik kortárs leírás a bevonat előállításáról, a modern egyiptológusok nem vettek tudomást Pliniusz beszámolójáról, mondván, hogy az évszázadokkal később íródott. A kutatás döntő fontosságú eleme az az érintetlen balzsamozó anyag volt, amit a kitűnő állapotban konzerválódott 2500 éves "Saankh-kare" múmia mellett találtak. Ez tette lehetővé a testszövetekkel nem érintkezett folyadék vegyi elemzését. A csapat rájött hogy cédrus kivonatuk tartalmazza a kulcs fontosságú guaiacol tartósítót.

"Sikerült demonstrálnunk Plinius írásainak pontosságát a 21. század tudományával" - mondta Weser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ÁjjLe BoBBi #19
  szuper! ebből nekem mihasznomvan ? :))
 • Mice #18
  egy szegény berozsdált etióp t800-as
 • Csudri #17
  Nekem is ez jutott eszembe!
 • Pöty #16
  guaiacol = goa'uld technolodzsi
 • WiLDoR #15
  <IMG SRC="http://www.gyik.com/smilies/akcio/akcio_009.gif" BORDER="0">
 • PetruZ #13
  "a modern egyiptológusok nem vettek tudomást..., mondván, hogy az évszázadokkal később íródott"

  Na, Egyiptommal kapcsolatban, sok témában _itt_ van a kutya elásva...
 • MrTressy #12
  azért idöbe került mig rájöttek cirka 3000év :)
 • Zozo76 #11
  Lehet hogy ez eloben is igy nezett ki... :)
 • Sephi #7
  Vagy hasznajak az uj Szilant :)))
 • Gabest #6
  ez semmi, ma már csak tartósító szer nélkül tudnának betörni a piacra.