Hunter

A hidrogén üzemanyag káros lehet az ózonra

Miközben a hidrogénre tiszta üzemanyag forrásként tekintünk, várva, hogy felváltsa a kőolajszármazékokat, egy új tanulmány szerint széleskörű felhasználása növelheti a Földet az ultraibolya sugárzástól védő ózonréteg károsodását.

Amióta Bush elnök az év elején bejelentette, hogy a hidrogén elsődleges energia prioritást kap, az üzemanyag kérdés folyamatos viták hadszínterévé vált. A Kongresszus több milliárd dollárt tervez belepumpálni a hidrogénkutatásokba, miközben a Bush kormányzat nemzetközi összefogást sürget az új üzemanyag rendszer kifejlesztése érdekében. A kőolajszármazékokkal - szén, olaj és földgáz - ellentétben, melyek az energia mellett számos levegőszennyező anyagot termelnek nem is beszélve az üvegház gázokról, egy hidrogén üzemanyagcella energiatermeléskor csak vizet hoz létre melléktermékként.

A Science cikkében a Caltech kutatói felvetik a lehetőséget, hogy egy hidrogéngazdálkodási rendszer sem feltétlenül lenne teljesen környezetbarát. Tanulmányuk szerint, ha a hidrogén üzemanyag teljes mértékben felváltaná a kőolaj származékokat, akkor azzal kellene számolni, hogy a hidrogén 10-20 százaléka kiszivárog a csőrendszerekből, tároló létesítményekből, feldolgozó telepekről és a járművek üzemanyagcelláiból, valamint az erőművekből. Mivel a hidrogén gyorsan az ég felé veszi útját, a kutatók becslése szerint növekvő felhasználása következtében megháromszorozódhat a sztratoszférába kerülő hidrogén molekulák száma, ahol oxidálódnak és vízzé alakulnak.

"Ez lehűti az alsó sztratoszférát és felboríthatja az ózon háztartást" - írják a kutatók, melynek eredményeként nagyobb és hosszabban tartó ózonlyukak alakulhatnak ki az északi és a déli sarkvidékek fölött. Becsléseik szerint az ózonréteg csökkenése akár 8 százalékos is lehet.

Az ózonréteg elvékonyodását sikerült megfékezni a CFC-k nemzetközi tilalmával, a Caltech kutatói szerint azonban a sztratoszféra hidrogén koncentrációjának jelentős növekedése "lényegesen lassítja az ózonréteg visszaállítását", még ha a hidrogéngazdálkodás évtizedekre van is. John Eiler, a Caltech geokémia professzora, a tanulmány egyik írója elismeri, hogy sok minden van, amit nem ismernek pontosan a hidrogénkörforgással kapcsolatban. Például a kiszivárgó hidrogén jelentős része elnyelődhet a talajban ahelyett, hogy az ég felé sodródna.

"Ha a talajba kerülés van túlsúlyban, akkor minimális hatása lehet a környezetre. Ha azonban az atmoszférába kerül, a sztratoszféra lehűlése és az ózon pusztulása elkerülhetetlen" - magyarázta Eiler. Kutatótársa elmondása szerint nem a hidrogén ellen kampányolnak, hanem azért, hogy a jövő hidrogén energia infrastruktúráját úgy alakítsák ki, hogy a szivárgás ellenőrzése kiemelt figyelmet kapjon.

"A múltban mindig akkor eszméltünk rá a problémákra, amikor már régóta használtuk az adott anyagot" - mondta Eiler, felemlegetve a CFC-k és az ózon pusztulás esetét, valamint a széndioxidot, melyről sokáig azt tartották, hogy nem jelent problémát, mégis az éghajlatváltozás fő okozójává nőtte ki magát.

Nejat Veziroglu, a Nemzetközi Hidrogén Energia Szövetség elnöke szkepticizmusát fejezte ki a Caltech tanulmányával szemben. "A szivárgás lényegesen kisebb lesz, mint amit ők számításba vettek" - mondta.

Jeremy Rifkin, a hidrogén gazdaság egyik fő pártolója szerint "amikor áttérünk egy új energiaforrásra el kell fogadnunk, hogy annak megvannak a környezeti hatásai, a hidrogén azonban a jövőnk reménye."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ironka #65
    Uniu, a világegyetem minden irányban tágul, akármerre nézünk. És ott azért látunk a világegyetem fiatal korában létező objektumokat pl. kvazárokat, mert bizony a fényüknek eltartott egy pár milliárd évig, amíg ideértek. Tudod a fény sebessége véges, így ami több milliárd fényévnyire van, annak bizony több milliárd évvel korábbi állapotát látjuk.
    A Hold egyébként azért távolodik tőlünk, mert a Föld a Hold keringési idejénél gyorsabb forgási periódussal bír, ezáltal a dagálykúpot előreviszi a Föld-Hold tengelyhez képest. Ezáltal a Holdat maga után "rántja" míg őmagát a Hold visszarántja. Így a Föld forgási sebességének lassulása árán a Hold gyorsul, aminek következtében távolabbi pályára kerül és lassul. (égi paradoxon vagy mi :))

    Egy kis idézet:
    "Meddig távolodik a Hold? A Föld forgási periódusa folyamatosan nő; ezzel együtt, de nála lassabban a Hold keringési periódusa is. Ha a Föld forgásánál gyorsabban keringene, akkor a dagályokat előresiettetné, s azok gyorsítanák a bolygó forgását, miközben a Hold fékeződve közelebb kerülne, egyre gyorsabb pályára lépve. A kettős rendszer mindkét esetben ugyanahhoz a végállapothoz konvergál: a szuperkötött állapothoz, amelyben a Föld és a Hold összes rotációs és egymás körüli keringési periódusidői megegyeznek egymással. Ekkor a két égitest egymásra gyakorolt árapályhatása 0 lesz. A Napé azonban még nem, hiszen az a Föld forgását akarja hasonlóan kötötté tenni, vagyis hogy egy évig, 365 mai napig tartson egy nap a Földön. Ezért a Föld forgási periódusideje tovább nő, s a Hold azt követni szeretné, maga is tovább fékeződve"
  • [NST]Cifu #57
    Khmm... Ha már az árapályból akar valaki energiát, akkor miért nem a geotermikus energiát választja? Izlandon évtizedek óta sikeresen használják.

    Viszont jó kérdés, hogy ez a megújuló energiák közé sorolandó-e?
  • [NST]Cifu #48
    Legyen igazad, de személy szerint inkább a Fúziós energiában és az ITER sikerében hiszek, és nem a nullpont energiában...
  • KennyG #47
  • [HUN]PAStheLoD #45
    én kiírtottam a magam körül élőket mert nem fürödtem 2 napig :P
  • magyar ember 2 #44
    A bableves meg a tornazokni eleg utokepes. :)
  • Ironka #43
    Nem kell morbidkodni ;>
    Viszont homokba se kéne dugni a fejünket, ez igenis durvuló probléma, pláne ha Afrikát vagy Ázsiát nézzük
  • Ironka #42
    :DDDDDD
  • magyar ember 2 #40
    En tegnap fogytam 1 kilot. :D
  • magyar ember 2 #39
    "Ha nem felel meg az elképzeléseiknek a valóság, hát álmodnak maguknak egy másik világot."
    Viktor is aszonta: "merjunk nagyot almodni". :D