HNR

ASUS DVD olvasó teszt



Változnak az idők, változnak az adattárolási technológiák is. A legutóbbi drasztikus áresés óta a DVD olvasók megközelítették - sőt némely darab át is lépte lefelé - a lélektani 20 ezer forintos határt, amennyibe - nem is olyan régen - 2,5 évvel ezelőtt még a 40x cd olvasók kerültek.

A lassan állandó tesztpartnerünkké váló 3 Testőr Computers–től az ASUS két meghajtóját kaptam tesztelésre. A piacon évek óta kapható E-608 as modell 8x maximális DVD olvasási sebességével - az ASUS tervei szerint is - kifutónak számít, míg a másik, az E612 vadonat új, kb. egy hónapja kapható itthon. A teszt során alkalmam nyílt meggyőződni arról is, hogy vajon a fejlesztőmérnökök mivel töltötték munkaidejüket az utóbbi években, került-e ki a boszorkánykonyhából valami igazi újdonság.

ASUS DVD-E608

Az egyszerű kék doboz egy dvd olvasót és leírást rejteget - persze angol nyelvűt és abból is semmitmondót - amire nem nagyon lesz szükségünk. Persze van hozzá egy, az olvasót a hangkártyával összekötő kábel valamint egy telepítő lemez DOS/ Win 3.x környezet számára. Maga az olvasó a jól megszokott ASUS képet mutatja, külsőre csak a DVD felirat különbözteti meg egy ASUS CD lejátszótól. A két jól megszokott gomb (Lejátszás/Ugrás/Sebesség váltás és Nyit/Csuk/Stop) mellett egy fejhallgató kimenet és egy ahhoz tartozó hangerőszabályozó található rajta. Van még 1 db LED ami az aktuális működésről informál és egy a tálca vésznyitására szolgáló lyuk.



A gombok kezelésével kapcsolatban a sebességet csökkentő gombra térnék ki röviden. CD lejátszása alatt a gomb megnyomásával 4 lépésben csökkenthetjük olvasónk sebességét (a kézikönyv nyilván nem ideillő magyarázata szerint 50x-ről 40x, 32x, 24x, 8x sebességre). A maximális sebességre való visszakapcsoláshoz a tálcát kell kinyitni és becsukni. Erre a sebesség szabályzásra jobb módszer a Win98 system tray-be becsücsülő Nero DriveSpeed program, ami a Nero oldaláról vagy a www.cdspeed2000.com-ról tölthető le.

Nézzük a technikai adatokat:

  • ATAPI/ E-IDE csatolófelület UDMA/33 támogatással
  • Olvassa az összes CD formátumot, 1 és 2 oldalas, 1 és 2 rétegű DVD-ket
  • 256kB adat pufferrel rendelkezik
  • DVD átviteli sebessége 4530-10800kB/s, elérési ideje 110ms
  • CD átviteli sebessége 2750-6000kB/s, elérési ideje 85ms
  • Súlya 1kg
  • Csak vízszintesen építhető be
  • DDSS II - Kettős Dinamikus Felfüggesztési Rendszer (rezgéscsillapításra)
  • Régiófüggetlen! (RPC-1)

    Tapasztalatok

    A meghajtó mind a CD-k mind pedig a DVD-k kezelésében lassabbnak bizonyult újabb testvérénél, viszont ha nehezebben olvasható, kissé karcos, piszkos adathordozóval került szembe, akkor nagyobb eséllyel őrizte meg – egyébként kissé visszafogott sebességét – mint a másik tesztpéldány. Gyaníthatóan emiatt egy erősen összekarcolt, elnyűtt CD/DVD olvasásával jobban megbirkózna. Az összes teszt CD-t és DVD-t gond nélkül el tudta olvasni, még azt a rosszul megírt Video-CDt is, ami a 40x ASUS olvasómat egyébként megoldhatatlan feladat elé állítja. Zene grabbelése alatt sosem vesztette el a szinkronizációt és a beolvasott adatok ellenőrző összegei is minden esetben egyeztek. Működése általában csendesnek mondható, kivétel amikor felpörgeti a CD-ket maximális sebességre, ekkor eszméletlen hangokat ad ki magából. Az elérési tesztek során - ha nem volt beépítve - úgy kellett lefogni, rázta a szivacságyat és vele együtt a PC házát is. ASUS DVD E-612

    Az előző típussal szerzett kedvező tapasztalatok alapján sokat vártam a most megjelent modelltől is. A doboz designja semmit nem változott, még a reklámszövegek is azonosak, csak a sebesség-értékeket tartalmazó feliratokat cserélték le. Ami újdonság, hogy az előzőekben felsoroltakon kívül kapunk egy ASUS DVD2000 nevű DVD kezelő szoftvert is a meghajtóhoz. A szoftver nem más, mint a Cyberlink PowerDVD átnevezett változata, így nem is vesződtem a telepítésével, hanem a korábban már felinstallált 3.0-ás PowerDVD-t használtam a lejátszáshoz. A PowerDVD-vel való tagadhatatlan "rokonsága" miatt a szoftver nyugodtan ajánlható, az egyik legjobb a DVD kezelők mezőnyében. A meghajtó kezelőszervei és kinézete szinte teljesen megegyezik a 8x testvérével, különbség egyrészt a vésznyitó lyuk elhelyezéséből, másrészt a tálca formájából adódik, amit úgy alakítottak ki, hogy függőlegesen is beépíthető legyen a berendezés.



    Technikai adatok:

  • ATAPI/E-IDE csatolófelület UDMA/66 támogatással
  • Olvassa az összes CD formátumot, 1 és 2 oldalas, 1 és 2 rétegű DVD-ket, DVD-ROM, DVD-R, DVD-Videot
  • 512 Kb adat pufferrel rendelkezik
  • DVD átviteli sebessége 6390-16200kB/s, elérési ideje 100ms
  • CD átviteli sebessége 2750-6000kB/s, elérési ideje 85ms
  • Súlya 1 kg
  • Függőlegesen és vízszintesen egyaránt beépíthető
  • DDSS II - Kettős Dinamikus Felfüggesztési Rendszer (rezgéscsillapításra)
  • Elvileg régiófüggő (RPC-2)

    Tapasztalatok

    Ahogy az várható is volt sebességben maga mögé utasította a régebbi modellt - bár közel sem volt 1,5x olyan gyors a DVD olvasó része -, viszont aggasztónak éreztem, hogy ahol a kistestvér szépen egyenletesen olvas, ott néha az izmosabb bizony vissza kell, hogy kapcsoljon és újra meg újra neki kell, hogy fusson. Mivel csak 1-2 ilyen rész volt a teszt lemezeken, ezért a meghajtó meg tudta tartani előnyét, de erősen kérdéses, hogy mit kezdene egy valóban nehezen olvasható CD vagy DVD lemezzel. A zene grabbelés sebessége minden képzeletet felülmúl, a szinkront sajnos hajlamos néha elveszíteni, azonban ez - mint az ellenőrző összegekből kiderült - ezekben az esetekben úgy tűnik a minőséget nem befolyásolta.
    Az előzőekben említett süvítés és rázkódás erre a típusra is jellemző, azonban a termék "élvezeti értékét" ez csak kevéssé befolyásolja. A régiófüggőség a neten talált információk alapján már szinte kacagtatóan egyszerűen orvosolható, a meghajtó hátulján található "for test purposes only" 2x3 tűről kell az ott található jumpert eltávolítani. A tesztek

    A meghajtókat rövid ittlétük során a következő kínzásoknak vetettem alá. Két adat és egy video CD teljes lemásolása (ebből a video cd és az egyik adat cd nehezen olvasható, gyengén megírt); 3 audio CD teljes másolása Audiograbber programmal (egy gyári lemez és egy gyenge minőségű írott cd dinamikus szektor szikronizációval grabbelve, valamint egy gyári lemez "buffered burst" módban végrehajtva); Gladiátor dupla DVD teljes lejátszása, a 2. DVD teljes rippelése cladDVD 1.99 PR-3 segítségével, 6nap, 7 éjszaka DVD teljes rippelése; CDspeed és DVDspeed valamint SiSoft Sandra benchmark programok futtatása.

    Audio CD grabbelés

    ASUS DVD-E608

    ASUS DVD-E612

    Depeche Mode: Music for the Masses

    9.54

    7.07

    Marie Fredriksson: Den standiga resan

    10.05

    6.22

    Boney M: Gold

    5.44

    3.12



    Adat és Video CD másolás

    ASUS DVD-E608

    ASUS DVD-E612

    Teszt cd #1

    3.59

    3.38

    Teszt cd #2

    8.00

    2.56

    Az ördög ügyvédje video CD

    9.16

    6.46



    A második teszt cd esetében ami kizárólag mp3-kat tartalmazott a 8x DVD érthetetlen módon alacsony sebességre kapcsolt és nem is volt hajlandó gyorsítani. Az ördög ügyvédje esetében a 8x egyenletesen végigolvasta a file-t míg a 12x az utolsó 1%-kal kb. 40mp-et vacakolt.

    DVD rip

    ASUS DVD-E608

    ASUS DVD-E612

    Gladiátor

    18.13

    15.59

    6 nap, 7 éjszaka

    10.02

    11.05



    A 6 nap, 7 éjszaka esetében a DVD utolsó negyedében a gyorsabbik meghajtónak nehézségei támadtak, sebessége visszaesett így tudta a 8x megelőzni.
    Megjegyzendő, hogy a Gladiátor DVD második részének lejátszásakor a 12x modell számos alkalommal kellett hogy újraolvassa az adatokat, addig pedig a film lejátszása 4-5 mp-re leállt.


    A Sandra mérési értékei alapján a két termék közti sebességkülönbség kb. 10%, ami nagyon kevés.


    A DVD Speed adatai alapján sem egetverő a különbség, kivéve a processzor használat értékeit.


    Kattints a képre a nagyításhoz!

    Jól látszik, hogy az egyik adat cd olvasásakor a 12x ASUS-nak bizony nehézségei adódtak. Az alacsonyabb processzorhasználat itt is szembetűnő.

    A tanulságok

    Igazi bosszúságot egyik meghajtó sem okozott, igényes kivitelük és általában megbízható működésük mellett azonban érthetetlen volt számomra, hogy egyes cd-kkel és dvd-kkel miért vacakolnak. Kétségtelen előny viszont, hogy azért arra nem volt példa a tesztek során, hogy az adathordozókról akár egyetlen bit információt ne legyenek képesek leolvasni. A DVD lejátszás során úgy tűnt, hogy a sebesség megfelelő, a gyorsabbik modell grabbelési adatai kitűnőek. A két meghajtó ára alapján (18.790,- ill. 21.600,- Forint) én a 12x mellett tenném le voksomat, többek között a mellékelt DVD szoftver és a függőleges beépíthetőség miatt.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Csacsis #18
      No meg a Panasonic!
    • WiZARD #16
      hát sony cd meghajtóm van nekem is, igaz elég régi, talán ezért lehet jó. ez volt az első 32xes meghajtó amit kapni lehetett, kb 20ért vettem ha jól emléxem, picitt több mint 3 éves és semmi baj nincs vele, tökéletesen müxik, pedig nem keveset van használva
    • Gabo #15
      Dikkma:
      Ezért vettem Toshiba CD meghajtot. Már egy éve gond nélkül megy, mindent olvas és hozza a sebességét is. Valószínűleg ha DVD-t veszek az is Toshiba lesz.
      A Creative, a SONY, az ASUS meghajtóival sajnos tényleg sok gond van/volt. Ez saját szakmai tapasztalat.
    • Dikkma #14
      Nekem a Creative cd-immel volt gondom, Tomcatnek pedig egy Asus 1 hónapig bírta, akkor kicserélték neki Sony40x-re, majd 4 hónap múlva jött a Sony48x... most már az sem pörgeti fel a lemezeket.
      És ezt még sok embertől hallottam.
      De az Asus sem a cd-meghajtói miatt az a cég, ami... alaplapban jók, meg videókártyában.
    • RangeR #13
      nekem az E608 van fél éve.Semmi gond vele,simán játszik le minden filmet,nem akad meg soha.Nem hangos,nem rázkódik,mint ezek a tesztpéldányok.De a tvout-os videokártyával nem olyan egyszerű filmet nézni a tv képernyőn,legalábbis az ASUS DVD2000 lejátszóval.Mert a macrovision védelem miatt azonnal letilt mindenféle lejátszást.Biztos van hozzá valami trükkös program (van) de alapból nem nyomja ki a filmet a tv-re.
    • RoadkilleR78 #11
      De ha van olyan videokártyád amelyik TV Out-tal rendelkezik. (manapság ez már nem ritka) Akkor egy kicsit jobban jössz ki egy ilyennel, mintha vennél sima DVD lejátszót, ami 100 fölött van. A gép meg úgyis a Hifidre van nyomva :), akkor meg igazán nem tud zavarni az a kis venti berregés(amúgy is elég csendes gépem van), csak a hangerőt kell egy kicsit megtekerni :)

      Sz'al szerintem nem rossz dolog ez a kis kütyü :)

      Na csákány
    • Gabo #6
      Csak akkor van bibi az ASUS-sal, ha ugyan olyan tartosak DVD-ik mint a CD meghajtóik. Saját tapasztalat, hogy a CD-ik kb. 2-4 hónapig stabilan működnek, majd lehalnak. (Nem pörög fel, nem olvas.) Aztán persze jöhet a küzdelem a garanciális ügyintézéssel. Hosszabbtávú tesztre nem került sor?
    • Efreet #5
      csak 1 apróság: a 8X-os DVD (itt figyel a gépben) nem 50X-es cd, hanem 40-es. a grabbelésre nekem meg lényegesen jobb adatok jöttek ki (igaz, nem a fenti együttesekkel próbálkoztam :)))) amúgy nagyon kellemes dög, csak amit nem írtak, hogy ASUS módra a CD felpörgtésekor, és teljes leállásakor pár másodpercre lefogja az egész gépet... ez cd-íráskor kellemetlen lehet :)
    • WiZARD #2
      és mér gáz? amikor a winchesterek se/alig használják ki az udma 66ot?
      ennél a DVDnél max átviteli seb: 16200kB/s
      ez 15,8 mega/sec. ennek meg pio 4 is elég lenne..
      szóval szerintem ez nem számít

      udma 66/100 jó kis parasztvakítás. és minden lamer elhiszi...