Mortimer

ASUS V7100/T GeForce2 MXA sok tajvani alaplap gyártóból az egyik, az ASUS egy egész birodalommá nőtte ki magát. Mióta az ASUS elkezdte a videokártyák gyártását a TNT alapú V3400-al, a vállalat, mely a jó minőségű alaplapjairól lett híres, kibővítette kínálatát videokártyákkal is. A videokártyái is nagyon jó minőségűre sikeredtek, az ASUS nem csak a V3400-ból adott el sokat, hanem az egész V sorozat nagy sikernek örvendett.

Mivel az ASUS az egyik legnagyobb taiwani NVIDIA alapú videokártya gyártó, nem volt meglepetés, hogy gyorsan továbbléptek, és készítettek V sorozatukba egy GeForce2 MX alapú kártyát is. Az ASUS három formában teszi elérhetővé a V7100-at: a csak VGA-s V7100/Pure, a VGA és TV-out-os V7100/T és a VGA és DVI-s V7100/DVI. Mindegyik kártya tud két monitort kezelni, és kapható 16 és 32MB-os kiszerelésben is. Nemrég nyílt lehetőségünk rá, hogy letesztelhessünk egy 32MB-os V7100/T-t, melynek van composite és S-Video TV kimenete is, meg persze VGA kimenete. Az utolsó kártya, amit teszteltünk a GeForce2 GTS alapú V7700 Pure volt, ami igen jól teljesített a konkurens cégek kártyáihoz képest is. Lássuk, hogy a V7100/T teljesíti-e a hozzá fűzött reményeket, és a magas elvárásokat, melyet egy ASUS terméktől várunk el.

Fő tulajdonságok

 • Második generációs GPU, a NVIDIA GeForce2 MX
  - TwinView architektúra
  - Digitális vibráció szabályozás
  - Második generációs T&L (transzformáció és világítás) engine
  - NVIDIA Shading Rasterizer
  - 256-bites grafikus architektúra
  - Akár 700 millió texeles fill rate
  - Akár 20 millió háromszög megjelenítése másodpercenként a T&L segítségével
  - Akár 2.7 GB/s memória sávszélesség

 • 16MB v. 32MB-os frame buffer

 • Nagy teljesítményű 256 bites 2D
  - Optimalizálva öszetett színmélységekre, mint a 32, 24, 16, 15 és 8-bit pixelenként
  - Hardveres true-color színmélység
  - Multibuffer az egyenletes animáció és videólejátszás érdekében
  - Maximum 2D felbontás 2048x1536 75Hz-en

 • TwinView architektúra (csak a TV kimenetes modell)
  - Egyidejű és független két megjelenítő irányítása
  - Egyidejű és független két videó irányítása
  - RGB monitor és TV
  - Webezz miközben filmet nézel
  - Játszhatsz 3D-s játékot egy nagyképernyős TV-n

 • Minőségi video gyorsítás: A legjobb képminőség
  - DirectX és OpenGL gyorsításra optimalizálva
  - 4 textúra térképes, szűrt, megvilágított texel órajelenként
  - Egyutas multitextúrázás
  - 32-bites színmélység, Z/stencil buffer
  - Jó minőségű textúra szűrés
  - Kocka környezet leképezés
  - S3 textúra tömörítés
  - Maximum 3D felbontás 2048x1536, 75 Hz-en

 • Kiváló minőségű videolejátszás, optimalizálva összetett színmélységekre - Jó minőségű video lejátszás
  - Optimizálva öszetett színmélységekre
  - Nagy teljesítményű video feldolgozó
  - Független hardwares színvezérlés a videóbejátszásra
  - Hardwares szín átkonvertálás
  - 8:1 upscail és downscail
  - Pixelenkénti színmegadás
  - Több video ablak, hardwares színkonvertálással és szűréssel

 • Széles szoftverválaszték
  - ASUS AGP-V7100 driver CD
  - ASUSDVD Software DVD decoder
  - Soldier of Fortune
  - 3Deep Shareware
  A kártya

  Követve a tendenciát melyet egyre több és több gyártó cég követ, az ASUS úgy döntött, hogy kártyája el fog térni az eredeti GeForce2 MX kinézetétől, hogy lekicsinyíthessék a kártyát és növelhessék a teljesítményt. Valójában az ASUS kicserélt pár dolgot a V7100-on, így a külseje egyedi lett; ez egy olyan stratégia, melyet az ASUS már korábbi termékeiben is szívesen alkalmazott. Így a megváltoztatott külsővel, kisebb kártyalappal viszont a kártya nagyon hasonlít a Guillemot/Hercules GeForce2 MX alapú kártyákra.

  Klikk ide!

  Klikk ide!

  Az amúgy elég hideg, .18 micronos technológiával gyárott GeForce2 MX GPU-t egy szabvány 4.5 x 4.5 cm-es hűtőborda hűti, mely rendesen rá van erősítve a hőátadást segítő zsírral bekent MX felszínére. Ez már helyből nagy előnyt nyújt a V7100-nak azokkal a GeForce2 MX alapú kártyákkal szemben, melyeken semmi hűtés nincs alapból. Bár ez a hűtési forma nem biztos, hogy olyan jól működik, mint a hűtőborda és ventillátor kombináció, ez akkor is egy előrelépés a többi csupasz termékhez képest. Valójában ez a hűtőborda több marketing célt is szolgál, mivel emiatt a hűtőborda miatt az ASUS kártyáját 180 MHz-es órajellel szállítják, 5 MHz-el magasabbal, mint az NVIDIA által ajánlott.

  Az árnyoldalát tekintve azonban a hűtőborda rögzítése a GPU-hoz jó ötlet, de tűk tartják. A tűk kapcsolták a hűtőbordát a chip felületéhez, ami kicsit különbözik a csiptetőktől, és melyek már problémákat okoztak korábban, mert nem működtek teljesen megfelelően. Ezek a csiptetők elég könnyen kiugrottak a lyukakból, a hűtőbordát csak félig rögzítve. Valószínűleg ez azért van, mert vékonyabb műanyagréteget tettek ezekre a csiptetőkre. Normál esetben ez nem lesz probléma, mivel a videokártya egy helyben fog maradni az élete legnagyobb részében. Egyszerűen figyeljünk oda amikor beszereljük a kártyát, és figyeljünk hogy mindegyik csiptető teljesen be van-e helyezve.

  Ahogy azt már megemlítettük, a V7100 két különböző memória kiszerelésben kapható, 16 és 32MB-osban. A tesztalanyunk egy 32 megás volt, mert úgy gyanítjuk, hogy a legtöbben ezt fogják választani, hogy a legjobb sebességet hozhassák ki a GeForce2 MX chipből. A mi kártyánkban 6ns-os SDR Hyundai SDRAM chipek voltak. Bár ezek talán nem olyan gyorsak mint az 5.5ns-os RAM-ok, melyek a Guillemot/ Hercules kártyákban vannak, de még mindig jónak számítanak. Emellett még azt is hallottuk, hogy a Guillemot/Hercules kártyákat 5.5-7ns-os memóriával szállítják, így a memória fajta és sebesség már nem mondható meg biztosra. A mi V7100-asunk esetében, a memória órajele 171MHz-en volt futtatva, ismételten mondju, hogy ez 5 MHz-el magasabb az NVIDIA szabványánál.

  Most térjünk vissza ahhoz, mit is változtatott meg az ASUS a V7100-on, ami miatt másképp néz ki, mint a többi GeForce2 MX alapú kártya. Mint már korábban is említettük, a mi kártyánk egy V7100/T volt, a TV kimenetes verziója a V7100-nak. Észrevehető, hogy nincs külön csatlakoztatott rész, ami a video-out-os dolgokat irányítja. Sőt még tűhelyek sincsenek, ahova tehetni lehetne egyet. Ahelyett, hogy követte volna a többi videokártya gyártó vállalatot, az ASUS elvetette az egész külön csatlakoztatott lapocska ötletet, és a TV-out részeket a kártyára integrálta. Emiatt pár dolgot meg kellett változtatniuk a GeForce2 MX alapkinézetén: egy Chrontel CH7007A chipet tettek a kártyára. Az ASUS már az előző kártyáin is ezt használta, a többi gyártókkal szemben, akik leginkább a Brooktree 869-et részesítették előnyben. Ez bölcs döntés volt, mert a Chrontel chip is ugyanolyan jó, ha nem jobb videokimenettel rendelkezik, mint a Brooktree chip.

  Emellett, ahhoz hogy a video-out dekódert a kártya hátuljára rakhassák, az ASUS-nak az S-video és a composite kimenetet magára a lapra kellett tenni, ellentétben a kiskártyával amit a többi GeForce2 használ. Ezt úgy oldották meg, hogy oda tették a csatlakozókat, ahol a DVI vagy Dual-Head VGA kimenetek lennének. A kártya nagyon jól jöhet azoknak, akik különböző alkalmazásokat szeretnének futtatni különböző képernyőkön, pl. DVD-t nézni a közeli TV-n és közben webezni a monitoron.

  Érdekes dolog, hogy a V7100-on is van üres hely a Brooktree 869 chipnek, amiről már korábban is szóltunk. Nem lehetünk benne biztosak, miért hagyott az ASUS helyet ennek a chipnek a referiencia kártyáján (mivel az alsó Chrontel chip ugyanazt a feladatot tölti be, mint amit Brooktree tenne), talán lehetséges, hogy később chipet fognak váltani a gyártás közben. Tuningolás

  A hűtőborda, amit a GPU-hoz csatoltak, nagy előny azoknak, akik tuningolni akarják a V7100 magját. Az előző VisionTek Geforce2 MX kártyánkat 200 MHz-ig tudtuk húzni hűtés nélkül, nem csoda hogy a V7100-at még magasabbra sikerült: egészen 210 MHz-es órajelig. Kb. ez a logikus sebesség, amit elérhetünk passzív hűtéssel, aktívval 220 MHZ-ig lehet a GeForce2 MX-et húzni. Ez a passzívan hűtött V7100 pont a két megoldás között áll sebességben, egy harmadik alternatíva 210 MHz-es sebességgel.

  A baj az, hogy a mag tuningolása, még ha igen könnyűnek is bizonyul, nem okoz semmilyen jelentős teljesítménynövekedést az SDR memória sávszélesség korlátai miatt. Mint minden MX alapú kártyánál, minél gyorsabb a memória, annál jobb, így 5.5ns-os RAM még előnyösebb lenne, mert még magasabb órajelet lehetne vele elérni.

  Driverek

  Az ASUS mindig is kevert drivert alkalmazott, ugyanazt adta a legújabb kártyáihoz, mint a régebbiekhez. Ennek eredményeképpen, ugyanaz vonatkozik ezekre a driverekre is, mint a V6600 SDRAM kártyára is.

  A mostanában kiadott driverekben újra csak ugyanazokat a tulajdonságokat és képességeket láthatjuk. Nem mintha azt mondanánk, hogy ez rossz lenne: bár a legtöbb driver hasonló, képességeik széleskörűek. Amíg több cég nem ad ki olyan drivereket mint az, ELSA, melyek alkalmassá teszik a kártyát komoly tuningolásra, a verseny a driverek terén egy eléggé nem létező dolognak látszik. Az olyan vállalatok, mint az ELSA, nagyon profi dolgokat tesznek kártyáik drivereibe, mint pl. a képfrissítések számának 1 Hz-enkénti változtatása, ami az ASUS drivereiből hiányzik. Az ASUS driverek majdnem azonosak a legtöbb NVIDIA driverrel, van benne egy egyszerű taskbar alkalmazás, színbeállítási lehetőség nem csak a desktopra, hanem az OpenGL és D3D-re is, frissítési sebesség beállítás, és részletes D3D és OpenGL beállítások. Az egyetlen hátránya az ASUS drivereinek, hogy a Deluxe modell drivere megegyezik az alappal, így állandóan láthatod a Deluxe képességeit a taskbarba, és azok használatáról álmodozol.


  Hasznos beállítási lehetőségekhez juthatsz el a taskbarban elhelyezkedő driver ikononon keresztül.


  A színbeállítások könnyen megtalálhatóak, és nem csak a desktopra, hanem D3D és OpenGL-re is.


  Könnyen beállíthatjuk a képfrissítési sebességeket.


  A Direct3D beállítások bőségesek, és egyszerűen változtathatóak.


  A tuningolás nemis lehet egyszerűbb.
  A teszt

  Mivel azonos sebességen szeretnénk összehasonlítani a kártyákat, a V7100-as kártyánkat az alap MX sebességre állítottuk. A 180/171 MHz-es eredményeket keresd lejjebb, a 'Tuningolt teljesítmény' címszó alatt.

  OpenGL teljesítmény - Quake III Arena - Pentium III 550E  Az ASUS V7100 majdnem ugyanúgy teljesít, mint a többi GeForce2 MX kártya, amit eddig láttunk. Ez a telesítmény lényegében a GeForce 256 DDr és a GeForce 256 SDR között helyezkedik el, és így elég jó vételnek bizonyul. a grafikonok vizsgálatakor, bárki észreveheti, hogy a 32 bites teljesítmény sokkal gyengébb a DDR alapú kártyáknál. Ez az MX alapú kártyák nagyon korlátozott memória sávszélesség miatt van, egy tény, ami nagyon lelassítja a kártyát. Mivel a grafikonunk 16bites színmélység alapján van rangsorolva, a teljesítménykülönbség itt az MX és DDR kártyák között nem jelentős.

  Az igazi adottságai az MX alapú kártyáknak nem láthatóak, amíg nem tuningoljuk őket, és a memória "útszűkület" nem látszik meg. Nézd meg ennek a cikkünknek a tuning részét, hogy láthasd, milyen teljesítmény préselhető ki az olcsóbbik MX-ből. Direct3D teljesítmény - Unreal Tournament - Pentium III 550E

  Mint láthatod, az Unreal Tournament nem mutat különösebb különbséget a kártyák között. A leszembetűnőbb különbség a 32 és 64 MB-os kártyák között, hogy 64 MB-os kártya extra memóriája tárhelyet biztosít a textúraéhes Unreal Tournament motorjának. A plusz memória megelőzi a textúra swapet, ami a 32MB-os kártyáknál előfordulhat.

  A V7100 úgy teljesít, ahogy az egy MX-től elvárható, jól a 16bit-es színmélységben, de silányan 32 bitben. Tuningolt teljesítmény

  Mivel a tuning a legjobb módszer a legjobb eredmény elérésére a GeForce2 MX alapú kártyákkal, lássuk, mit lehet elérni a legnagyobb órajellel, amit sikerült elérnünk: 210/210 MHz. Emellett lássuk hogy teljesített az eredeti sebességén, 180/170 MHz-en.  Először is vessünk egy pillantást a sebességnövekedésre, amit a 180/171 MHz-es kártyánk biztosított. A fekete oszloppal jelölve a grafikonban, látható, hogy az 5 MHz-es mag és memória órajelnövekedés kicsit felgyorsította a kártyát, ez leginkább 1024x768x32-ben érezhető.

  Tuningolva a kártyát, a maximum amit sikerült elérnünk a 210/210 MHz volt, már egy másik téma. A piros oszloppal jelölt tuningolt V7100 igen nagy teljesítménynövekedést jelent, főleg a döntő 1024x168x32 felbontáson. 15 FPS-el gyorsabban futva, 27.4%-os sebességnövekedéssel. Az extra FPS igencsak észrevehető. 69.8 FPS-el, az ASuS V7100 igencsak megéri az árát.

  Összefoglalás

  A 180 dollár körüli árán, a V7100/T már a GeForce2 MX kártyák felsőbb árkategóriájába sorolható. A magasabb ár egyszerű következménye a V7100/T video-out képességeinek. a V7100/Pure, melyből hiányzik a Chrontel chip és a video-out csatlakozók, olyan 169 dollár körül lesz, de akár 136 dollárig is lemehet. Természetesen létezik egy 16MB-os verzió is 100 dollár körüli áron, de ez nagy teljesítménycsökkenést jelent.

  Bár a $180 csak becsült ár, a V7100/T-nek drágábbnak kell lennie a TV-out képességek nélküli GeForce2 MX alapú kártyáknál. Ezt figyelmen kívül hagyva, a kártya még mindig sokkal drágább a többi GeForce2 MX alapú kártyánál. Vajon megéri-e a plusz pénzt?

  Mint már említettük, az egyik extra költsége az ASUS V7100/T nek a video-out képessége. A TV-out képessége igen figyelemre méltó, mivel monitort és TV-t is használhatunk megjelenítőnek. Ugyancsak nézhetünk filmet a TV-n, mialatt a monitoron weblapok között böngészünk. Azonban, ha nem szándékozod használni ezt a képességet, (például a TV nincs a számítógéped közelében), a video-out-nak nincs semmi haszna. Ha nem érdekel a kártya e szempontból, sokkal jobban jársz egy V7100/Pure-al.

  Mi más teszi a V7100-at a többi az olcsóbb MX alapú kártyánál drágábbá? Az egyik a mellékelt szoftver csokor lehet, mivel pár ilyen kártyához egyáltalán nem jár szoftver. Igen, kapsz hozzá egy szoftveres DVD dekóder programot és a Colorific-et, de az ASUS mellékeli az év egyik sikerjátékát is, a Soldier of Fortune-t is.

  A végső dolog, ami a V7100/T-t drágává teszi, a minőség. Ha emlékszel még, a leírást az ASUS termékek kiválóságának dicséretével kezdtük, és ez alól a V7100 se kivétel. Magába foglalva egy hűtőbordát, hűtőzsírt, minőségi memóriát, egyéni drivereket, az ASUS alaposságára utal. Szóval, ha egy TV-out-os GeForce2 MX-et keresel, az ASUS V7100/T tökéletes választás.
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!