Mortimer

Asus V6800 DDR Deluxe GeForce 256

Az ASUS híres arról, hogy termékeit a legkiválóbb alkatrészekből szereli össze, s most sincs ez másként. A V6800 a V6600-as kártya designját követi, mely egyébként alapjaiban eltér az NVIDIA referenciáitól. A két kártya között csupán a memóriamodulok típusa az eltérő, a V6600-ban SGRAM, míg a V6800-ban a gyorsabb DDR SGRAM található. A V6800 Infineon DDR SGRAM-ot (6ns, 166 Mhz) használ, ugyanez van a Guillemot 3D Prophet-ben is - ez volt a piacon kapható legelső DDR chip.

A tesztelt - kiadás előtt álló - V6800-as kártya standard fehér dobozban érkezett, mellette driverekkel teli CD lemez volt. Ugyanazokat a szoftvereket adják mellé, amik az SDRAM változatnál is voltak: szoftveres DVD lejátszó, Asus utility-k, a Drakan és a Rollcage teljes verziója és egy demó CD. A kártya áráért meg is érdemeljük ezt a pár programot...


Tesztgép: Abit BE6-II alaplap, Pentium III 650E Coppermine processzor 128 Mb HSDRAM-al és Quantum Fireball KA Ultra ATA/66 merevlemezzel. Az alábbiakban láthatjátok, hogy állt helyt a kártya GeForce riválisaival szemben.

Quake 2/3 16-bit eredmények


Quake 2/3 32-bit eredmények


3D Mark 2000 eredmények

A V6800 az eddig látott leggyorsabb 3D kártya. Ugyan a 16 bites teszteknél a többiekhez hasonló teljesítményt nyújtott, de a 32 bites alkalmazásoknál felülmúlta Guillemot GeForce testvérét. Arról azért nem szabad megfeledkezni, hogy a kártyához jelenleg csak béta driverek vannak, tehát idővel a teljesítménye nőhet. De az eredmények nagyon közel vannak egymáshoz, egyes esetekben a Guillemot győzött, és a különbség nem jelentős.

A béta driverek sok gondot okoztak a tesztek alatt. Legtöbbje a Quake 3 demó futtatásánál jött elő: a képernyőn zavaros jelek jelentek meg. A Quake 3-mat több mint egy óráig futtatva egyre rosszabb lett a helyzet, a végén a teljes képernyő tele volt textúrázatlan háromszögekkel. Ez ugyan csak néhányszor történt meg, de érdemes megemlíteni a problémát. Ettől eltekintve a kártya hibátlannak mondható.

A V6800 a videókártyák közül kiemelkedik egyéb szolgáltatásaival: S-Video bemenet és -kimenet, Composite kimenet és az Asus 3D szemüveg támogatása (egy digitális síkképernyő kimenet jobb lett volna...). A piacon kapható GeForce kártyák közül az Asusénak van a legtöbb videóopciója, és a videószerkesztés szerelmesei számára mellékelték az Ulead VideoStudio SE változatát is.

A kártyát nemérdemes túlhúzni; a Powerstrippel 150-es core és 350-es memóriasebességnél a teljesítmény kevesebb mint 3%-al nőtt - ugyanezt tapasztaltuk a Guillemot DDR kártyájánál is.

Kétségkívül nagy sikere lesz a kártyának, ez az eddigi legjobb GeForce 256 gyorsító. Ugyan a driverek még nem kiforrottak, az Asus általában kellően támogatja termékeit és újabb drivereket ad ki hibák felmerülése esetén. A sebesség és a teljesítmény egyenesen arányos árával, mely várhatóan 350-400 dollár (kb. 90-100e Ft) körül lesz. A legtöbb ember nem fogja kihasználni a kártya minden képességét, és valószínüleg nem is fogják megadni az extra árat érte. Nevezzük akárminek a V6800-at - a videókártyák Rolls Royce-ának, vagy a svájci bicskájának -, egyszerüen a legjobb.

Forrás: GamePC

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!