Franczy

Az OLED kiszorítja az LCD-t?

[EETimes] Napjainkban a szakértők teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a lapos monitorok történetében az OLED, vagyis organikus fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők jelenthetik majd a következő mérföldkövet, azonban sok vita folyik azzal kapcsolatban, hogy az OLED-del kapcsolatos fejlesztések vajon mikor érnek majd be, és mikor hódítják meg a piacot az ilyen technológiára épülő monitorok. Ezenkívül viták folynak az OLED kijelzők elsődleges felhasználási területeit illetően, valamint arról is, hogy az OLED mellett milyen új technológiák felbukkanása várható még.

"Az organikus fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők egyik legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a felépítésük." - mondta Nick Colaneri, a DuPont Displays Business által a tavalyi évben felvásárolt Santa Barbara-i székhelyű Uniax cég új technológiák kifejlesztéséért felelős igazgatója.

Az OLED technológiát ugyancsak támogató Eastman Kodak cég egyik munkatársa így írta le a közelmúltban az OLED-ek szerkezetét: "egy vékony organikus réteg-lyuk-befecskendező rétegből, egy lyuk-transzport rétegből, egy emisszív rétegből, valamint egy elektron-transzport rétegből álló szendvicsszerkezet, mely egy átlátszó anód és egy fém katód között helyezkedik el".

A monitorgyártó cégek az OLED technológiát az LCD technológia egyik legnagyobb vetélytársának tartják, ami nem is csoda, hiszen az OLED kijelzőknek nincs szükségük háttérvilágításra, ezenkívül pedig ennek a technológiának a segítségével még a mai lapos monitoroknál is laposabb és könnyebb monitorokat lehet gyártani. Az OLED monitorok előnye továbbá az is, hogy a folyadékkristályos monitorokhoz képest sokkal nagyobb szögből lehet a képüket látni, extrémebb hőmérsékletek mellett is üzemképesek, valamint sokkal gyorsabban lehet üzembe helyezni őket. Az OLED kijelzők ezenkívül még nagyon kevés energiát fogyasztanak, így a hordozható számítógépek esetében is optimális lenne ilyen újfajta kijelzőket használni.

Janet Mahon, a Universal Display Corporation alelnöke elmondta, hogy az OLED kijelzők gyártási költsége is sokkal kedvezőbb, hiszen míg egy LCD kijelző gyártása körülbelül kétszáz gyártási lépésből áll, addig egy OLED kijelzőt mindössze nyolcvanhat gyártási lépésből el lehet készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #1
    Végre egy alternatíva. Hátha sírba teszi a katódcsövet is...