daweed

Műanyagtranzisztoros LCD

A Philips kutatói elkészítettek egy 64x64 pixeles LCD kijelzőt, aminek minden pontját egy műanyag tranzisztor kezeli.

A Philips nem adta közre a műanyag tranzisztor polimerének pontos leírását, de szerintük ez egy hatalmas előrelépés az olcsó műanyag félvezetők irányába. Egyetlen probléma eddig, hogy a szilikon alapú tranzisztorokkal ellentétben a műanyag rendszerű félvezetők belső frekvenciája csak 100 Hz lehet, ami megszabja a maximálisan meghajtható pixelek számát. A hatalmas előnyük viszont, hogy olcsók és az előállításuk is könnyebb.

"Ez az első eset, hogy valaki megpróbált polimer félvezetőkkel aktív mátrix kijelzőt vezérelni" állítja a Philips szóvivője.

A polimer alapú folyadékkristályos kijelzők (PDLCD) a sima LCD-kel ellentétben nem a fény polarizációjának segítségével jelenítik meg az ábrákat, hanem tükröződéssel. Éppen ezért ezzel a technológiával lehetséges lesz előállítani összehajtható kijelzőket is.

A PDLCD kijelzők a TFT mátrixokkal ellentétben a fény megjelenítését nem egy tranzisztort rendel hozzá minden pixelhez, hanem gerjesztett feszültséggel állítják be a kijelző molekuláit, annak függvényében, milyen a megjelenítendő ábra.

Habár a most elkészült kijelző még üvegből készült, a következő verzióban az alapot már hajlékony anyag adja majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!