JohnnyCage

Óriási LCD panelek megfizethető árakon?

Az igen nagy méretű, akár 1 m átlóhosszúságú LCD kijelzőpanelek jelenleg megfizethetetlenül magas ára a közeljövőben drasztikusan lejjebb csökkenhet, ha a Philips kutatóinak új eljárása megvalósíthatónak bizonyul.

A Philips kutatómérnökeinek eljárása a nagy, 1m-es képátló körüli LCD kijelzők előállítását olcsóbbá tenné, így azok ára akár 3000 dollár alá is eshetne. Bár egy 3000 dolláros LCD (900000 Ft) még mindig nem lenne olcsó mulatság, a jelenlegi több millió forintos árakhoz képest mégis jelentős áresést jelentene.
A New Scientist írása szerint a Philips Eindhoven kutatólaboratóriumában egy forgó prizmát használtak fel, amely segítségével a viszonylag kisebb LCD kijelző képét jelentősen ki lehetett nagyítani. A technológia a jelenlegi LCD és plazma technológiáknál legalább kétszer olcsóbb lenne, a katódsugárcsöves társaihoz képest pedig jóval kisebb fogyasztással rendelkezne.

A Philips nagy ötlete az volt, hogy továbbfejlesszék a hátsó kivetítésű TV-rendszert, amely képet egy átlátszó képernyőre vetíti. Néhány projektor három LCD kijelzőt használ a színes kép megjelenítéséhez: egy vöröset, egy zöldet és egy kéket. A három szín ilyenkor a képfelületen kerül egymásra, és ott alakul ki a színes kép. Ez az eljárás a három LCD, valamint a tökéletes fedés megvalósítása miatt igen körülményes és drága.

Mindezen bonyodalmak megkerüléséért a Philips kutatói kifejlesztették a "liquid crystal on silicon", azaz folyadékkristály a szilíciumon technológiájú kijelzőt. A "liquid crystal on silicon" egy új LCD változat, amely egy átlátszó szilíciumlapra helyezett LCD kijelzőmátrixból áll. Az efféle kijelzőkről kivetített kép a New Scientist információja szerint rendkívül fényes, mivel ezeknél a kijelzőknél nincsen tranzisztorréteg, ami részben elnyelné az áthaladó fényt.

A három LCD panel kiküszöbölését a kutatók egy prizmával oldották meg, amely másodpercenként 200-szor vált helyzetet, és egyszer vörös, egyszer zöld, egyszer pedig kék fényt világít ugyanazon kijelzőre. A Philips az új kijelzőt a június 3-ai Society for Information Display, évenként megrendezett konferencián fogja bemutatni San Jose-ban (Kalifornia).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arnie #1
    "A három LCD panel kiküszöbölését a kutatók egy prizmával oldották meg, amely másodpercenként 200-szor vált helyzetet, és egyszer vörös, egyszer zöld, egyszer pedig kék fényt világít ugyanazon kijelzőre..."

    Szóval sikerült villódzást csempészniük a villódzásmentes technológiába!