Mortimer

Új IBM síkképernyőszabvány

Az IBM prototípusa új monitorosztályt jelenthet; az SXGA lehet az LCD panelek jövője.

A prototípus az IBM röntgen technológiáján alapul, és a quad SXGA elnevezést kapta (super extended graphics array). A fejlesztők elmondása szerint a végleges termék megjelenéséig még sok munka áll előttük. A mintapéldánynál 200 pixel van inchenként (2.54 cm), a maximális felbontás 2560 x 2048-as rácsig terjedhet (összesen 5.2 millió pixel). Az IBM közlése szerint a képernyőn két teljes méretű 8.5x11 inches dokumentum jelenhet meg.
Az árát és elérhetőségét még nem hozták nyilvánosságra, jelenleg az elkészült változattal keresnek potenciális vásárlókat. A lehetséges felhasználási terület lehet CAD/CAM alkalmazások, chiptervezés, orvosi vagy tudományos demonstrációs célok.

Elemzők szerint nem várható a technológia széles körü elterjedése 3-5 éven belül. Ennek egyik oka Robert Wisnieff, az IBM monitorlaborjában dolgozó munkatárs szerint az, hogy "a Windows nem támogat nagy felbontásokat". Továbbá hiányzik a nagy felbontású panelek hardveres és szoftveres támogatása is: jelenleg nincs olyan grafikus kártya, ami együttműködne a prototípussal, a bemutatónál négy videókártya jelenítette meg a képet.
A mintapéldány digitális működésű, ami lehetővé teszi a nagyobb adatmennyiség megjelenítését. Jelenleg az analóg síkképernyőké a piac túlnyomó része, de nyilvánvalóan a digitálisaké a jövő. Elterjedésük a koreai és a tajvani gyártósorok elkészültétől függ. A Dataquest piackutató cég becslése szerint idén 5.8 millió asztali LCD panel talál gazdára, és ez a szám 2001-ig 15 millióra fog nőni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!