Franczy

15 collos LCD monitor 100e Ft-ért?

[ZDNET] Az elmúlt időkben tapasztalható tőzsdei áreséseket követve a lapos és rendkívül vékony LCD monitorok ára is folyamatos zuhanásba kezdett. Eme nagyon kedvező jelenség végre azt eredményezheti, hogy az LCD kijelzők lassan az átlag felhasználók által is elérhető árú termékekké válnak. Az LCD (Liquid-crystal display, folyadékkristályos kijelző), vagy más néven flat-panel monitorok árai egyébként már az elmúlt év karácsonyakor is meredeken esni kezdtek, így a kisebb, 15 collos LCD kijelzők a nyugati piacok egyre inkább keresett termékeivé váltak.


Azóta az árak szerencsére tovább csökkentek, így manapság egy átlagos 15 collos LCD monitor akár már 500 dollár (~150e Ft) körüli áron is beszerezhető, persze a legújabb modellek még mindig legalább 750 dollárba (~225e Ft) kerülnek. A nagyobb, 17 és 18 collos LCD monitorok árai is csökkentek az elmúlt időkben, így az ilyen nagykijelzős monitorok is beszerezhetőek már 900 dollár (~270e Ft) alatt is, ami az elmúlt nyárhoz képest már több mint hatvan százalékos árcsökkenést jelent.

"Szerintem az LCD monitorok árai még nem érték el a legmélyebb pontot. Úgy látom, hogy ebben a piaci szegmensben nyárig nagyon instabil árakra számíthatunk." - nyilatkozta Eric Haruki, az IDC piackutató cég szakértője.
Haruki előrejelzései szerint a belépő szintű 15 collos LCD monitorok ára nyárig már 350 dollár (~105e Ft) alá fog csökkeni, míg a hasonló, de márkásabb modellek is a 400 dolláros (~120e Ft) ár körül fognak majd mozogni. A 17 és 18 collos LCD monitorok ára a nyáron várhatóan 700 dollár (~210e Ft) körül fog majd alakulni, ami ugyancsak további jelentős árzuhanásokat feltételez.

Szakértők szerint az idei jelentős árcsökkenések nagyrészt annak köszönhetőek, hogy a raktárak világszerte dugig vannak különböző LCD monitorokkal, amelynek a gyártók egyáltalán nem örülnek, viszont a "mezei" felhasználók annál inkább. Az elemzők szerint a tavalyi évi LCD árcsökkenések amiatt következhettek be, mert a monitorgyártók jelentősen növelték LCD gyártókapacitásukat. A 90-es évek végén pedig azért voltak az LCD kijelzők annyira drágák, mert egyszerűen hiánycikknek számítottak, és a legyártott darabszám legnagyobb részét még mindig a notebook-gyártók szerezték meg. A mamutcégek idővel persze felfedezték az ebben a piaci szegmensben rejlő lehetőségeket, és komoly beruházásokat hajtottak végre, melynek eredményeképpen Tajvanon és Koreában mára már megfelelő számú LCD gyár jött létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #7
    en 15incses lcd moncsikon melozok, es mit mondjak , nem cserelnem el a CRT-s moncsimat... barmennyire is sugarzasmentes, ha egymas melle teszed a kettot, a "sima" moncsikhoz kepest, valahogy halvanyabb a latvany, amennyire nem sugaroz, annyira erolteted meg rajtuk a szemedet.. ;)
  • Szepi #2
    Hát, majd ha csak 5-10e-vel lesz több, mint egy "sima" monitor, akkor talán...
  • accord #1
    Super!