Gyurkity Péter

Szerves molekulákra bukkantak a Marson

A Perseverance mintái a földi vizsgálatok után igazolhatják vissza az élet egykori jelenlétét.

A Mars kutatása kapcsán nemrég arról írtunk, hogy jóval fiatalabb a bolygó vize, mint azt korábban gondoltuk, eközben azonban folytatódik a NASA marsjáróinak helyszíni munkája. Most egy újabb beszámolóra kerítettek sort, amelynek során elárulták, hogy a Perseverance szerves molekulákra bukkant egy mintában.

A legújabb marsjáró a Sherloc (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) névre keresztelt műszer segítségével vizsgálta meg a Wildcat Ridge területén begyűjtött mintákat. A NASA hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy az egykori delta üledékes rétegeiben szerves molekulák jelenlétét sikerült visszaigazolni, vagyis egykor akár a Földihez hasonló körülmények uralkodhattak ezen a helyszínen, bár ennek kapcsán majd csak jóval később, a hozzánk visszaszállított minták részletes vizsgálatát követően tudunk végleges kijelentést tenni. Addig marad a bizonytalanság, viszont mindenképpen fontos, hogy megvan az esély a pozitív eredményre.

Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy a Curiosity is ilyen molekulákat azonosított be, ezt követően pedig az azóta már másfél évet a bolygón eltöltő Perseverance is megismételte ezt, saját helyszínén. A tervek szerint az elkövetkező hetekben a marsjáró hátrahagyja majd a begyűjtött mintákat, hogy további példányokra tegyen szert, ezeket pedig csak évek múlva, a Mars Sample Return (MSR) keretében szednék fel, egy újabb leszállóegység segítségével. A kutatók azt remélik, hogy a Perseverance akkor is megfelelő állapotban lesz majd, így akár egy érdekes és izgalmas találkozó is létrejöhet a két egység között, ám a részletes vizsgálatokra a Földön csak 2033 körül kerülhet sor – bár a szakembereknek még ez is viszonylag rövid távot jelent.

A marsjáró számára a következő szakasz a Jezero-kráter peremének megmászása, vagy legalábbis a felsőbb szintek fokozatos elérése lesz, amelyben a továbbra is jól működő Ingenuity-helikopter is hasznos társa lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #5
    Plusz kellenek a villámok is hogy az összeállt szerves molekulák életre keljenek :D
  • wraithLord #4
    Biztos hogy nem, pl. szénhidrogének, aminosavak létre tudnak jönni spontán is.

    És szerintem értelemszerűen az élet létrejöttének eleve feltétele egy olyan környezet megléte, amelyben élet nélkül is kialakulhatnak egyszerű szerves vegyületek, amelyekből felépülhetnek az(ok) a biokémiai rendszer(ek), amit később életnek lehet nevezni.

    Szóval szerintem ez ahhoz segíthetne közelebb, hogy miként alakulhat ki élet. Mert szerves molekulákat találni 3 dolgot jelenthet: 1. Effektíve semmit, 2. lehetett volna élet, 3. volt élet a Marson (a bónusz pedig az, hogy van élet a Marson, a második bónusz pedig az, hogy máshonnan került a Marsa valahogy, ahol volt élet vagy lehetett volna élet. :D) Hogy mit jelenthet, az attól függ, mit találtak. A "szerves molekula" meglehetősen tág fogalom.
  • t_robert #3
    Már amennyiben egy szerves molekula kimutatása valóban az élethez kötődik. Azért az egyszerübb szerves vegyületek keletkezése nem biztos, hogy a biológiához kötödig feltétlenül.
  • lammaer #2
    Nálunk is rengeteg időt eltöltenek a fejlesztők hogy vmi frappáns nevet találjanak egy új szoftverkomponensnek vagy szervíznek....
    van nálunk discos, bravos, waze meg puli is....
  • quatlander #1
    "Sherloc (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals)"

    Tetszenek ezek az elnevézes rövidítések. :))
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.09.25. 20:28:40