Gyurkity Péter

Kínai fotók érkeztek a Marsról

Ezeken a küldetés mindkét fő eszközét láthatjuk, a helyszín jellemzőivel együtt.

Alig néhány nappal ezelőtt közöltük hosszabb összefoglalónkat a tavalyi év fontosabb tudományos eredményeiről, ezt azonban január első napján egy szintén érdekes beszámoló követte, mégpedig a kínai illetékesek jóvoltából, akik a Marsról beérkezett fotókat tették most közzé a sajtóban.

A China National Space Administration (CNSA) egysége eredetileg még februárban érkezett meg a számára kijelölt orbitális pályára, ezt néhány hónappal később követte a hír, miszerint a Tianwen-1 már leszállt a Marson. Ennek köszönhetően Kína sorrendben második országként mondhatja el magáról, hogy ilyen eszközt juttatott el a szomszédos bolygó felszínére, ami mindenképpen fontos eredmény, viszont legalább ilyen izgalmas a további kutatási munkálatok, valamint az ezek révén megszületendő eredmények sorozata, ennek révén ugyanis tovább bővül a Marssal kapcsolatos tudásunk. Az év első napján a Shanghai Morning Post közölte a bolygó körül keringő egység, valamint a a felszínen közlekedő marsjáró, a Zhu Rong, felvételeit, amelyeken a jégsapkák, valamint a környék domborzati viszonyai is jól kivehetők.

Előbbi képeken magát a műholdat, valamint az alatta elhelyezkedő északi sarkvidéket vehetjük szemügyre, ez utóbbi kapcsán azonban rögtön megjegyzik, hogy nem a szokásosnak számító jégsapkákat láthatjuk, hanem a szárazjég által alkotott fehér réteget, amit egyes területeken a vízjég egészít ki. A bolygó körül keringő eszköz egy lecsatolható érzékelő, valamint annak nagy felbontású kamerái révén jelenik meg a képeken, ennek arany borítása, valamint a nagy átviteli sebességet biztosító antennái is megjelennek azokon, a harmadik fotón azonban már kizárólag a sarkvidéki terület bukkan fel, némileg furcsa benyomást keltve saját jellemzőivel. A marsjáró ezalatt saját helyszínéről készített fotót, amelyen a domborzati viszonyok köszönnek vissza.

A küldetés folytatódik, az elkövetkező hónapokban a felszín és a bolygó geológiai jellemzőinek kutatása lesz a fókuszban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #7
  Sugárzástűrő szenzorokat nem olyan könnyű gyártani, ebben még le vannak maradva. Egyébként szerintem ezek elég szuper képek..
 • Csucse #6
  Mindigis tudtam, hogy a kínaiak marslakók... elég csak rájuk nézni...XD
 • xyl #5
  Gondolom, hogy a kidobható kamerák csak mintegy bónuszt jelentenek az egész küldetés szempontjából, csináltak néhány szelfit háttérben a Marssal, de ha nem jött volna össze az sem lett volna oly nagy baj.
 • quatlander #4
  Köszönöm a választ! :)
 • kvp #3
  https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10367061/Chinas-Mars-orbiter-Tianwen-1-snaps-series-selfies.html

  A fotok olyan minoseguek mint az 1966-os Star Trek bolygokepei a hajo hidjanak monitorjan, meg a szinhiba is megvan az elek menten. Nem tul jo szenzort hasznaltak, de legalabb RGB, tehat latszik, hogy nagyon vekony, de kek legkor van. A fenti kepek alapjan kb. a vasoxidos, finom szemcseju homokos foldi pusztakra hasonlit a teljes bolygo.

  A furcsa benyomast az adja, hogy barmilyen homokdune, ami egy picit is a nap fele nez, az jegmentes. Ennek az lehet az oka, hogy a szendioxid jeg ami a felszinen van, nagyon konnyen szublimal a legkisebb napfenyre az alacsony felszini nyomas miatt. A vizjeg a NASA-s Fonix leszalloegyseg szerint a felszini porreteg alatt van par centire. Erre a porra ul ra a teli idoszakban a legkorbol kivallo szendioxid jeg, de csak vekony retegben es csak a nap altal egyaltalan nem erintett feluletekre.
 • morguldae #2
  Kamu az egész!
 • quatlander #1
  "a harmadik fotón azonban már kizárólag a sarkvidéki terület bukkan fel, némileg furcsa benyomást keltve saját jellemzőivel"

  Erről lehetne bővebben?