Gyurkity Péter

6,1 GHz-re húzták az Intel 13. generációs chipjét

Extrém hűtéssel ez a szint is elérhető, viszont a cég szintén nagyobb teljesítményt igyekszik biztosítani.

Az Intel soron következő megoldásai kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy a teljes generáció befut még az év vége előtt, némileg módosítva a megszokott menetrendet, amely általában a noteszgépes változatokat a következő évre hagyja. Most egyszerre több hír futott be a Raptor Lake jellemzőivel kapcsolatban, így ezekből szemezgetünk.

A terület iránt érdeklődők által jól ismert Extreme Play a napokban osztotta meg újabb videóját, amelyben az Intel Core i9-13900KF Qualification Sample (QS) jellemzőit ecseteli, az extrém hűtéssel elérhető határokat feszegetve. Ebből kiderül, hogy a megfelelő alaplappal és hűtéssel akár a 6,1 GHz-es órajel is elérhető, ami mindenképpen kimagasló, bár ez nyilván csak az abszolút fanatikusok számára lesz vállalható opció. A közvetlen elődhöz (12900KF) mért előrelépés enélkül is egyértelmű, eközben azonban maga a gyártó is igyekszik minél nagyobb teljesítményt biztosítani, amely a fogyasztás jelentős mértékű emelésével lenne elérhető.

A ProHardver saját bejegyzésében arról számolt be, hogy az étvágy egészen 350 wattra emelhető, az új turbó üzemmód révén így akár 15 százalékkal magasabb teljesítményt érhetünk el. Ez az opció csak az újabb, 700-as sorozatú alaplapokon jelenne meg, vagyis bár ezen új chipek kompatibilisek lesznek a meglévő, 600-as sorozatba tartozó alaplapokkal, ez nem jelenti, hogy minden új megoldás is elérhető lesz azokon. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a mostani, 12. generációs Core i9-12900KS szintén támogatja Enhanced Thermal Velocity Boost (ETVB) funkciót, ezzel a Maximum Thermal Power pedig 241 watt fölé emelhető, az új, még magasabb szint azonban egyértelmű előrelépést jelent majd.

A Z790 típusú alaplapok jó része mindenképpen támogatja majd az extrém szinteket, kérdés azonban, hogy ezek milyen árakon jelennek majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!