Gyurkity Péter

Csúsznak az Intel Meteor Lake grafikus vezérlői

A fejlett technológiával kialakított tGPU-k a vártnál később készülnek csak el.

Az Intel háza táján az elmúlt napokban vált egyértelművé, hogy a teljes 13. generáció befut még idén, az év vége előtt. A cég eközben már készül a soron következő generációval, ennek grafikus vezérlői azonban a jelek szerint később nyerik csak el végleges formájukat.

A legújabb hírek szerint a cég Olaszországban építené fel legújabb gyártósorát, ahol a költségek felét az olasz kormány állná. Eközben külsős források arról számoltak be, hogy a soron következő, már 14. generáció grafikus vezérlői a tervekkel ellentétben mégsem készülnek el idén, vagyis az első végleges példányokat csak valamikor jövőre vehetik kézbe az illetékesek. Mivel ezek már 3 nanométeres gyártástechnológiával készülnének, a feladatot a TSMC kapta meg, viszont a mostani csúszással a tajvani cég is elhalasztja a további bővítést, bár partnerekből nem lesz hiány, hiszen többek között az Apple is ezen csíkszélességet alkalmazná saját okostelefonjainál.

A Meteor Lake kódnéven futó chipek a megszokottal ellentétben nem hagyományos integrált GPU-t tartalmaznának, hanem úgynevezett tGPU-t, amely a Tile GPU rövidítéseként vált ismertté az elmúlt hónapokban. Ezek már jobban hasonlítanak a különálló grafikus kártyákra, azok chipjeire, mivel egy külön lapkán helyezkednek el, viszont egyfajta átmenetet képeznek, hiszen a több eltérő komponenssel érkező Intel Core-processzorok részeként jelennek majd meg a burkolat alatt. A mostani halasztás a kialakítás bonyolultsága miatt következett be, viszont van még idő a véglegesítésre, hiszen most a Raptor Lake van soron, amelyet legkorábban jövőre követne a Meteor Lake, annak eltérő példányai.

A TSMC a maga részéről az AMD, a Qualcomm, valamint a már említett Apple érdeklődésére is számíthat, ezen cégek 2024-ben már szintén a 3 nanométeres technológiára építenék megoldásaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Jégen vagy olajon csusznak jobban?
    Vagy csak havas/jeges téli zimanko közepette fognak megérkezni, ha nem lesz tél akkor termék sem?