Berta Sándor

A közösségi adatokkal még mindig manipulál­hatók a választások

Vannak dolgok a területen, amelyek az elmúlt esztendőkben sem változtak meg.

Brittany Kaiser a Cambridge Analytica adatelemző vállalat üzletfejlesztési igazgatója volt és segített leleplezni a társaság visszaéléseit. Többek között gondoskodott arról is, hogy kiderüljön, hogyan éltek vissza a Facebook-felhasználók adataival a 2016-os amerikai elnökválasztás és az Egyesült Királyságban tartott Brexit-népszavazás szavazatainak manipulálásához. Kevesen értik nála jobban milyen értékesek is lehetnek az adatok. Kaiser ma már saját tanácsadó cégeket működtet a digitális médiaműveltség és a blokklánc-technológiák területén. A Bécsben tartott 4GameChangers eseményen szólalt fel.

"Azért indítottuk el a Own your Data nevű szervezetet, hogy biztosítsuk, hogy minden ember hozzáférjen a digitális médiaműveltséghez, aki akar. Műhelymunkákat és előadásokat kínálunk, s szakértőkkel és egyetemi tanárokkal közösen összeállítottunk egy digitális írástudás tantervet. Az embereknek meg kell tanulniuk, hogyan használjanak elektronikus forrásokat. A tanterv megtanulja felismerni a hamisított e-maileket vagy az álhíreket. Útmutatást adunk arra vonatkozóan is, hogy valaki hogyan erősítheti a mentális egészségét azzal, hogy tudatosan kezeli a közösségi médiafolyamokat és nem hagyja, hogy minden szűretlenül zúduljon rá."

"Fontos, hogy mindannyian biztonságos, digitális életet élhessünk és ne démonizáljuk a technológiát. Ugyanakkor például a szavazások manipulálása továbbra is határozottan lehetséges. A Facebook még nem birkózott meg azokkal a problémákkal, amelyek a 2016-os amerikai választások során manipulációhoz vezettek. A profilok körülbelül fele hamis. A trollok és botfarmok - amelyek közül néhányat mesterséges intelligencia működtet - továbbra is kifejezetten félretájékoztatják az embereket. Nagyon veszélyes, hogy az olyan platformok, mint a Facebook, nincsenek globálisan szabályozva. A lobbistákra költött dollármilliók ellen nem lehet harcolni" - jelentette ki Brittany Kaiser.


A szakember elmondta, hogy soha nem rúgták ki a Facebookról, annak ellenére, hogy segített leleplezni a törvénytelenségeket. Egy ideig még mindig használta a platformot, hogy megossza az ottani tartalmakat, hogy oktassa az embereket. Azonban rájött, hogy ez mentálisan nem tesz jót neki és már több mint egy éve nem jelentkezett be, amire nagyon büszke.

Kaiser szerint nagyszerű lenne, ha Elon Musk felvásárolná a Twittert, de csak akkor, ha valóban megvalósítja, amit ígér. A milliárdos mindenkit azonosítani akar, és ugyan továbbra is bárki használhat majd avatart és álnevet, de a Twitter tudni fogja, hogy személy szerint ki áll mögötte. Ez megállíthatna minden álfiókot és botfarmot, s így minden olyan kampányt, amelynek célja a hamis információk terjesztése.

Musk azt is bejelentette, hogy szeretné felfedni a Twitter mögött álló algoritmust, hogy láthassuk, milyen adatokat használnak fel az emberek megcélzására. Ezután elindítható lenne egy kampány az algoritmus javítására. Az algoritmusok megnyitása a kutatók számára világszerte segíthet kideríteni, hol vannak valójában a platformok problémái. Így javítani lehet rajtuk és többé nem lehetne felhasználni azokat gyűlöletkeltésre és egyéb negatív célokra. Amennyiben az algoritmusokat nem hozzák nyilvánosságra, akkor keményebb tilalmakra lesz szükség, például arra, hogy a gyerekeket ne lehessen ezek által megszólítani. Az Amerikai Egyesült Államokban van egy ilyen irányú jogalkotási törekvés, majd kiderül, hogy mi fog történni.

Tanácsadó cégével a blokklánc-politikák megvalósításában és a cégek üzleti modelljének ilyen irányú kiterjesztésében is segít. "A blokklánc a legfejlettebb technológia, amely lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk, kié az adat. Minden átláthatóvá és nyomon követhetővé válik. Ez az előnye a decentralizált technológiáknak, amelyek digitális személyazonosságot biztosítanak számunkra. A blokklánc-tranzakciók szereplői ismertek. Amikor a média néha arról ír, hogy a kriptovaluták gonoszak, mert bűncselekményekre használják őket, csak azt tudom válaszolni, hogy sok olyan vállalat van, amely blokklánc-hálózatok elemzésére szakosodott, hogy megállítsa a bűnözést. Bárki, aki egy blokkláncot bűncselekmény elkövetésére használ, lebukhat" - tért ki napjaink egyik legforróbb technológiájára a szakértő.

Brittany Kaiser reagált arra is, hogy a Facebook belépett a metaverzumba. Úgy vélte, hogy a Facebook próbálkozik, de nem hiszi, hogy sikerrel jár. Ennek oka, hogy ha megnézzük az olyan népszerű metaverzum-platformokat, mint a Superworld, a Decentraland vagy a Sandmouth, akkor látható, hogy a tranzakciók után legfeljebb 2,5 százalékos díjat szednek. Egyeseknek már ez is túl sok. Mark Zuckerberg metaverzumának a tranzakciós díja 47,5 százalék. Ezek után felmerül a kérdés, hogy ki fog egy ilyen platformra tartalmat szolgáltatni sokkal kevesebb jövedelemért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #12
    Miben befolyásolja?? Engem biztos nem...
  • igazamvanvagyig #11
    azert mexikoban is felvilagosultabbak az emberek mint naluk na ne....

    mexico
  • igazamvanvagyig #10
    szivesen segitek:

    https://moly.hu/konyvek/zbigniew-brzezinski-a-nagy-sakktabla
  • igazamvanvagyig #9
    keresen a vidot ahol az amerikai politikusok,es tabornokok az ukran katonaknak mondjak valveregetve,hogy 2027 a mi evunk ,eltoroljuk egyutt az oroszokat
  • igazamvanvagyig #8
    lett haboru biden alatt vagy nem?
    trunph alatt volt vagy nem?
  • igazamvanvagyig #7
    vicceltek? ,egy 40 millios orszag merne mondani egy 130 nak ,hogy atomrakatakat fejlesztek es lerakom a hattara? lol

    https://www.youtube.com/watch?v=tMd71UIw1CE&list=PLMs4EyLuAQKsM-92z6jW6PJHw2R7hPN6R&index=26
  • Kryon #6
    Nem lett volna sok értelme provokálni, hiszen erre a háborúra számítani lehetett, a szakadár területek ügyében egyik fél sem akart engedni. Szerintem inkább az történt, hogy mindenki elszámolta magát. A nyugati hatalmak valószínűleg azzal kalkuláltak, hogy az oroszok bevonulnak a szakadár területekre és vége is a háborúnak 1-2 héten belül. Ezzel szemben ki tudja mi okból, de Putyin úgy döntött, hogy egy korlátozott háború helyett megpróbálja elfoglalni egész Ukrajnát, ami eddig úgy néz ki nem jön össze. Szóval mindenki elszámolta magát és most próbálja menteni a helyzetet, hogy végül legalább ne ő jöjjön ki legrosszabbul a dologból.

    Hogy az USA-ban mi lesz, az is egy érdekes dolog. Eléggé beütött az infláció már most, a leépítések is elkezdődtek, és ez még csak a kezdete a válságnak. Kérdéses, hogy az amerikai kisembert meddig lehet még mesterségesen kreált identitásharccal etetni (mindkét párt irányából), és mikor jön el a pont, amikor kiegyenesíti a kaszát.
  • Sydra #5
    Trump könnyen kiegyezett volna Putyinnal, mivel az Oroszok nem kértek semmi különlegeset, csak hogy hagyják békén az orosz kisebbségeket Ukrajnában meg ne fegyverkezzen a NATO az orosz határon. Kb 2008 óta ugyanezt mondják. Erre a nyugat létrehozta Európa legnagyobb hadseregét Ukrajnában. Akkor indult meg a támadás, amikor Zelensky elkezdett atomfegyvereket kunyerálni. Putyin az ukrajnai támadást megelőző csapásként értékeli.
    Trump amúgy sem volt nagy NATO fan szóval könnyen szót értett volna Putyinnal. Meg hosszú idő óta Trump volt az első háború ellenes elnök.
  • kvp #4
    Trump eseten megeshetett volna, hogy gazdasagtalansag miatt feladja a Ukrajnat, ahol ekkor egy gyors oroszbarat hatalomvaltas kovetkezett volna be. Biden-ek is azt a latszatot keltettek, hogy igy fognak cselekedni, de valojaban egy elhuzodo aktiv haboru kiprovokalasa volt a cel Oroszorszag izolaciojara es Europa engedelmessegre kenyszeritesere. Putyin meg bedolt nekik, az europai vezetok pedig az elvart modon cselekednek.

    Egyebkent az USA-ban legutobb tobben szavaztak mint ahany regisztralt szavazo volt es minden pluszban megjeleno szavazat Biden-t tamogatta. Nem csak kozossegi szinten volt durvan megnyomva a mostani vezetes, hanem szavazati szinten is. Ez demokratikus? Ugyanugy ahogy nallunk a kekcedulas valasztas az volt anno. Egyebkent a halottak belfoldi levelszavazatait leszamitva a magyaroszagi demokratak is szorol-szora ugyanezeket a trukkoket vetettek be legutobb es bejott.

    A most elkovetkezo felidos amerikai valasztason en elsopro demokrata eredmenyeket varok, meg az eddig teljesen repubilkanus tagallamokban is.
  • Kryon #3
    Aki egy kicsit is követte az ukrajnai helyzetet 2014-től, annak nyilvánvaló volt, hogy ez egy befagyott konfliktus, amiből előbb vagy utóbb valószínűleg háború lesz. Trumpnak vagy Bidennek ehhez nem sok köze van.