Gyurkity Péter

Pekingben épül fel a Xiaomi autógyára

A sorozatgyártást lehetővé tévő üzem két szakaszban épül majd fel.

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az eddig leginkább okostelefon-gyártóként tevékenykedő Xiaomi a tervek szerint 2024-ben dobná piacra saját elektromos autóját, amihez azonban a saját üzem felépítésére is szükség lesz. Ez utóbbival kapcsolatban most árultak el további részleteket, a helyszín már biztosnak tűnik.

A helyi fejlesztésekért felelős kormányzati ügynökség, a Beijing E-Town, tette közzé a napokban saját WeChat-hírfolyamában, hogy a gyártó Pekingben építi majd fel üzemét, amely évente mintegy 300 ezer elektromos autót állíthat majd elő. A bejegyzésből megtudjuk, hogy a cég a Beijing Economic and Technological Development Zone területén belül építi fel a gyártósort, amely két szakaszban készül majd el, bár ez utóbbival kapcsolatban még nem árultak el pontos részleteket. Azt tudjuk, hogy komoly összeget szánnak a folyamatra, márciusban ugyanis egy 10 milliárd dolláros terv létezéséről beszéltek, bár ezt a hatalmas összeget egy teljes évtized alatt költenék csak el.

A házon belüli tervek a jelek szerint szépen alakulnak, amíg ugyanis tavasszal pusztán a terv létezését árulták el, augusztusban már be is jegyezték az elektromobilitás területére fókuszáló új divíziót, októberben pedig a fenti, 2024-es dátumot közölték a nagyközönséggel. Az még egyelőre kérdéses, hogy milyen esélyekkel szállnak majd harcba, hiszen olyan cégek meglévő előnyét kell majd ledolgozniuk, mint a Tesla és az Xpeng, viszont amennyiben sikerül megismételniük az okostelefonok szegmensében megtett lépéseket (amelyekben nagy szerepe volt az alacsonyabb piaci áraknak, az alulról történő építkezésnek), könnyen lehet, hogy ezen a területen is jelentős szereplővé válnak majd.

Ahogy említettük, a tulajdonképpeni indulástól még évekre vagyunk, ebben nyilván a nyugati országokkal ápolt viszonynak, ezen kapcsolat alakulásának is szerepe lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Ugyanaz mint sok más iparral európában (pl nokia) mintha nem venne tudomást az új trendekről.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.12.03. 15:01:57
  • Myers #2
    Mi van az európai autógyártással? Minden márkának van már az utakon guruló villanyautója. X-ék meg 2024-ben jönnek ki az első autójukkal. A 1.0 verziójú gyermekbetegségekkel teli autójukat meg vegye meg, aki akarja, bár biztos találnak annyi madarat, meg fanboyt, akit az árral meg lehet majd venni. Ha meg annyira olcsó lesz (amit kétlek), akkor meg nem csak az európainak hanem a többi kínainak is alávágnak.
  • zola2000 #1
    Ennyit az európai autógyártásról.