Gyurkity Péter

Kínai partnerrel építene e-autót a Xiaomi

A korábbi cáfolat után is szaporodnak az ezzel kapcsolatos hírek, közel lehet a bejelentés.

Még február végén számoltunk be a Xiaomi hivatalos cáfolatáról, amelyben a cég illetékesei az eredetileg napvilágot látott értesüléseket igyekeztek hitelteleníteni. Nem kellett sokáig várni az újabb információmorzsákra, ezekben már új partnert említenek meg, amely jól ismert szereplőnek számít, legalábbis a kínai piacon.

A Reuters adott hírt az újabb részletekről, kiemelve, hogy a hivatalos bejelentés már nagyon közel lehet, erre akár a hét elején sort keríthetnek az újdonsült partnerek. A sztori alapján a Xiaomi a szintén kínai illetőségű, elsősorban saját pickupjairól ismert Great Wall céggel fogna össze, egyik gyártósorukat, ottani telephelyüket alkalmaznák erre a célra, saját fő céljuk pedig egy olyan elektromos autó piacra dobása, amely kifejezetten a széles tömegeket venné célkeresztbe, ahogy azt az okostelefonoknál is megszokhattuk tőlük. Az autót természetesen saját szoftver tenné teljessé, ezen a területen amúgy is kellő tapasztalattal rendelkeznek (hiszen a telefonok mellett néhány háztartási eszközt is kínálnak), ami segíthet abban, hogy még jobb pozíciókat építsenek ki ebben a szegmensben.

A Great Wall a maga részéről az utóbbi időben szintén az e-mobilitás területe felé tapogatózik, ennek érdekében a BMW-vel közösen építenek újabb kínai telephelyet, miközben dolgoznak első thaiföldi központjukon is. A Xiaomi meglévő termékeit egészítené ki az új fejlesztéssel, amelynek megjelenését a partner saját mérnökei bevonásával is elősegítené, itt pedig komoly tényező, hogy a profitmarzs jóval jelentősebb lehet, mint amihez a telefonok szegmensében hozzászoktak. Nem véletlen, hogy több másik IT-óriás is hasonló terveket dédelget, a Baidu például januárban jelezte, hogy a Geely közreműködésével lépne be a területre, az Apple és a Huawei állítólag szintén efelé mozog, bár ez utóbbi esetekben még ugyanúgy várat magára a megerősítés.

Amennyiben beigazolódik a fenti hír, a Xiaomi valamikor 2023-ban dobhatja piacra saját első autóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #1
    Ha nem jön közbe, mondjuk, a világvége, középtávon a Xiaominak biztos lesz e-autója.