Berta Sándor

Intelligens rendszer a szoftverhibák kiszűrésére

Az alkalmazás hagyományos tesztek nélkül végzi a feladatát.

A Michigani Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a Microsoft Research kutatói egy olyan technikát fejlesztettek ki, amely az összetett számítógépes programokat hagyományos szoftvertesztek nélkül kutatja át hibák után. Az Armada nevű rendszer matematikai módszerek segítségével állapítja meg, hogy az algoritmusok valóban jól működnek-e vagy sem és pontosan azt teszik-e, amit tenniük kell.

Manos Kapritsos, a Michigani Egyetem szakértője kiemelte, hogy a rendszerük olyan szoftverekhez készült, amelyekkel egy időben több feladat számításait végzik el. Az úgynevezett concurrent execution egy világszerte elterjedt módszer a teljesítmény növelésére és többek között a többmagos processzoroknál alkalmazzák.

Upamanyu Sharma, a projekt munkatársa rámutatott, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a számos kódszálat kell egy időben koordinálni. Éppen ezért figyelembe kell venni a lehetséges tényezők hatalmas számát is. Ők viszont egyetlen keretrendszert akarnak megalkotni, amelynek a segítségével a felhasználók több ellenőrzési technikát is használhatnak azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a befektetett erőfeszítéseket.

Kapritsos hozzátette, hogy a fejlesztőknek az Armada alkalmazásával gyakorlatilag csak azt kell megvizsgálniuk, hogy minden egyes egyszerűsítési lépés valóban fontos-e a teljes szoftver szempontjából. Minden egyes módosítás után megállapítható az is, hogy a rendszer korrekt módon dolgozik-e és ugyanúgy végzi-e a feladatát, mint korábban. Amennyiben az Armada hibát talál, akkor a felhasználó az utolsó lépéseket még egyszer módosíthatja és ismét ellenőriztetheti a programmal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!