Berta Sándor

Német tartomány is használná a Matrix chatrendszert

A szoftver egyre több helyen működik vagy tervezik az alkalmazását.

Schleswig-Holstein német szövetségi tartomány azt fontolgatja, hogy Hamburggal együttműködve használni kezdi a Matrix chatrendszert. Az elképzelések alapján a tartományi közigazgatásban akár 500 000 ember is alkalmazhatja majd a programot és ez a lépés a helyi nyílt forráskódú stratégia - a Dataport által elindított Phoenix projekt - részét képezi. Minderről a projekt fő szponzorának számító Element nevű startup számolt be, a vállalkozáshoz köthető egyébként a Matrix szerver- és kliensalkalmazásának a fejlesztése.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a szabad chatszoftvert, amelynek neve időközben Element lett, a közigazgatás mellett használnák a helyi oktatási intézményekben is. A cél az, hogy az érintett létesítményekben az Element (Matrix) már szeptembertől elérhető legyen.

Az Element munkatársai örömüket fejezték ki amiatt, mert a chatprogram egyre inkább elterjed Európában. Franciaországban tavaly áprilisban derült ki, hogy a helyi kormányhivatalnokok számára készített Tchap nevű azonnali üzenetküldő alkalmazás is a Matrixra épült, majd ismertté vált, hogy ugyanez a helyzet a német hadsereg új kommunikációs rendszerével is. Hamburg pedig a nyílt forráskódú szoftverek használatát erősítené. Emellett a rendszer támogatói között van a Mozilla és a KDE.

Az Element fejlesztői rámutattak, hogy a program készítése hat évvel ezelőtt kezdődött, mert reagálni akartak az egyre inkább centralizálódó webre, amelyet az jellemez, hogy az internetes óriások "ingyenes" szolgáltatásai miatt egyre jobban romlik a felhasználók helyzete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!