Gyurkity Péter

Bolygók milliárdjai szelhetik át galaxisunkat

Ezt sugallja egy új becslés, miközben gépi tanulás révén azonosítottak be 50 új példányt.

A Tejútrendszer összetételével kapcsolatban jó ideje tudjuk, hogy a csillagok száma jóval nagyobb, mint ahogy azt korábban gondoltuk. Egy új tanulmány eredménye azonban arra utal, hogy a szabadon közlekedő exobolygók száma még ezt is meghaladhatja, ami komoly meglepetés lenne.

A részletes munka a napokban jelent meg az interneten, az Astronomical Journal oldalán. Ebben arról olvashatunk, hogy bár jelenleg nem sokat tudunk a csillaghoz nem kötődő, a galaxisban tulajdonképpen szabadon száguldozó bolygókról, azok születésének körülményeiről, az ilyen planéták száma akár több 10 milliárd, vagy akár több billió is lehet. Problémát jelent, hogy észlelésük egyáltalán nem könnyű, viszont néhány éven belül egy új küldetés rajtol majd el, amely az égbolt számára kijelölt részét figyeli majd, éppen az ilyen objektumok után kutatva. A mostani becslés történetesen ezen, a Roman Galactic Exoplanet Survey (RGES) névre hallgató projekt előkészítésének részeként született meg, hamarosan azonban konkrét eredményekben gyönyörködhetünk majd.


A NASA a tervek szerint 2025-ben indítana útnak egy újabb űrteleszkópot, amely a Nancy Grace Roman Space Telescope nevet kapta meg. Ezzel az eszközzel az ilyen és hasonló bolygókat detektáljuk majd, mégpedig a jelenlegi remények szerint több száz példányt, ebből a korlátos számú példából pedig általános jelentőségű következtetéseket vonhatunk majd le a globális számra és gyakoriságra nézve. Jelenleg mindössze néhány hasonló égitestet ismerünk, a katalógus alapos kibővítésével azonban jóval könnyebb lesz a dolgunk, ezzel pedig egy új határvidék jöhet létre, legalábbis a bolygókutatás területén. A teleszkóp a galaxis magjáig tartó szeletet, egy nagyjából 24 ezer fényévre rúgó területet vizsgálna, hónapokon keresztül vizslatva ugyanazon régiót, hogy a száguldozó bolygók lenyomatára bukkanjon, ahogy azt a beágyazott videóban illusztrálják.

A Warwick Egyetem arról adott hírt, hogy most először gépi tanulás segítségével azonosítottak be 50 további exobolygót. Ezzel a mesterséges intelligencia ezen a téren is igazolta létjogosultságát, kiszűrve a fals eredményeket a Kepler és a TESS adatbázisában. A találatok között a Földnél kisebb és a Neptunusznál nagyobb példányok is szerepelnek, ennél azonban a fontosabb, hogy a jövőben több eltérő módszerrel is visszaigazolhatják majd a jelölteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ASK21 #15
  Túl szigorúan ítélkezel!
  Gondnokozz! Ha egy viszonylag fejlett civilizáció, de amely a csillagközi utazásra képtelen és időben észleli a közelgő katasztrófát, ( pL.egy Jupiter méretű kóbor bolygó közelít, ami kilökheti az anyabolygót a rendszerből stb.) mit tesznek, tehetnek önmaguk megmentésére?
  A közeli elérhető bolygók méretük vagy más okok miatt nem biztos, hogy alkalmasak a menekülésre és amúgy is csekély számú menekülővel számolhatnának!
  Egyetlen reális lehetőségük lehetne évmilliókig, ha a mélyen a kéreg alatt alagút-barlang rendszerekbe menekülnének és a központi mag hőjét felhasználva, az eddigi erőforrások birtokában tovább fejlesztenék civilizációjukat, amíg egy olyan élet számára alkalmas rendszer elérhető közelébe érnének, amelyre átmenthetnék magukat és civilizációjukat.
  Mért lenne ez képtelenség egy elég fejlett civilizáció számára?
  Utoljára szerkesztette: ASK21, 2020.09.18. 10:19:28
 • mortep #14
  Yó a borítókép. Egy tipikus "szabadplanéta", légkörrel és folyékony vízzel a felszínén.
 • Kissssss0 #13
  42
 • Szefmester #12
  ... egerek
 • Gabbbbbbbbbbbb #11
  A nagyobb balnak csak azert ertelem nelkuliek, hogy senkinek se legyen lelki furdalasa husuk fogyasztasa kozben.
 • MerlinW #10
  Ez nosense. Van értelmes élet a naprendszerben. Ott vannak a delfinek, a csimpánzok, elefántok..
 • NEXUS6 #9
  Sosemvolt! XD
 • VolJin #8
  Lehet, de tévesen, viszont az én megállapításom megalapozott.
  Mellékesen a csillagok közötti exobolygókhoz miként kapcsolódik az értelmes élet?
  Talán úgy, hogy értelmi fogyatékos, aki szerint valahogy mégis?
 • UUUU #7
  De o rolad altalanositott :P
 • Diopapa #6
  :D:D