Berta Sándor

A Telus és a Bell építi Kanada 5G-hálózatát

A döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Huawei nem vehet részt a projektben.

A két vezető kanadai mobilszolgáltatónak számító Telus és Bell (BCE) bejelentette, hogy az 5G-hálózataikat a Nokia, illetve az Ericsson segítségével hozzák létre. Ez ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy a Huawei kimarad az üzletből.

A Bloomberg hangsúlyozta, hogy a Telus nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek arra irányultak, hogy a Huawei továbbra is a partnere lehet-e vagy sem. A kérdés azért is érdekes és fontos, mert a három nagy helyi mobilszolgáltató közül a Telus és a Huawei között van a legerősebb kapcsolat. Ennek oka, hogy a cég 4G-hálózatának jelentős része a kínai konszern segítségével épült fel. Februárban pedig a Telus azt nyilatkozta, hogy az 5G bevezetésekor is támaszkodni akar a Huawei rendszereire. A kanadai társaság egyébként a következő három évben 40 milliárd amerikai dollárt akar az 5G-technológiák fejlesztésének támogatására előteremteni.

A Bell anyavállalatának számító BCE jelezte, hogy az Ericssont választja műszaki partnerének. Mindez azért érdekes, mert a Bell is eddig a Huawei felszereléseire támaszkodott. A cég Kanadában a kínai óriással való együttműködés egyik legnagyobb védelmezőjének számít.

Marc Choma, a Bell szóvivője azt mondta, hogy számos partnerrel dolgoznak együtt az 5G-hálózatuk felépítésén, éppúgy, ahogy korábban a 4G LTE-hálózatuk kiépítésekor is együttműködtek olyan partnerekkel, mint a Cisco, az Ericsson, a Huawei, a Nokia és mások. A Huawei a múltban megbízható és innovatív partnerük volt, ezért az 5G-hálózat esetében is figyelembe veszik lehetséges partnerként. De ehhez az kell, hogy a kanadai kormány ebbe beleegyezzen. A kabinet ugyanakkor ebben a kérdésben még nem döntött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!