Berta Sándor

2023-ra uralni akarja a felhőpiacot a Google

A webes konszern ambíciózus célt fogalmazott meg.

A The Information, majd aCNBC is arról számolt be, hogy a Google 2023-ra a világ legnagyobb felhőszolgáltatójává akar válni. Erről az óriáscég menedzserei már tavaly tanácskoztak. Akkor felmerült, hogy a Google az időpontig vagy képes lesz a felhőpiacon vezetővé válni vagy kivonul a területről. Ez utóbbit a társaság később cáfolta.

Sundar Pichai december eleje vette át az anyavállalat, vagyis az Alphabet vezetését, akkor távozott ugyanis a Google két társalapítója, Sergey Brin és Larry Page. A The Information szerint a menedzsment úgy döntött, hogy 20 milliárd dolláros költségvetést biztosít a felhőüzletben való növekedés garantálására. Az év elején Thomas Kuriant, az Oracle egykori menedzserét nevezték ki a Google felhőrészlegének élére.

A piac a felhőszolgáltatásokon alapuló játékok miatt kínál komoly növekedési lehetőségeket a vállalat számára. Ezen a részterületen a Google könnyen meghatározó lehet a Stadia platformnak köszönhetően, azonban az ajánlat közel sem tökéletes, ezért azon a társaságnak javítania kell, ha azt szeretné, hogy az új koncepció meggyőző legyen.

A Gartner piackutató cégadatai alapján 2018-ban a felhőpiacon a Google részesedése mindössze 4 százalék volt, míg az Amazon Web Servicesé közel 48, a Microsofté 15,5, az Alibabáé pedig 7,7 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #3
    Nekem nem kell, hogy utaljanak, elég ha adnak 1 TB felhőt ingyé...
  • YaniMan #2
    Küldöm a számlaszámom
  • M2 #1
    Nekem utalhatják! :-)