Berta Sándor

Kulcsszó az energia­hatékonyság

A Google számára egyre fontosabb a megújuló energiák használata.

"Az új számítógép-központok építésekor az energiahatékonyságra összpontosítunk. Jelenleg ugyanazon felhasznált energiamennyiség után hétszer nagyobb számítási teljesítményre teszünk szert, mint öt évvel ezelőtt. Természetesen a fogyasztásunk folyamatosan nő, tavaly több mint 10 terawattóra energiát használtunk el. A szén-dioxid-kibocsátásunk viszont ezzel párhuzamosan jelentős mértékben csökkent. Globális viszonylatban 2017-ben először működtünk kizárólag ökoáram használatával és tavaly ugyanez volt a helyzet."

"A szervercentrumaink átlagosan kétszer olyan hatékonyak, mint egy klasszikus közepes cég számítógép-központjai, vagyis a felhőkörnyezetbe való átköltözés valóban áramot takarít meg. Az összes nagy felhőszolgáltató ezen a területen nagy előrelépést ért el. Ezért van az, hogy világviszonylatban gyakorlatilag nem nőtt a szervercentrumok áramfogyasztása, miközben a számítási teljesítmény iránti kereslet rendkívül megnőtt" - fejtette ki Kate Brandt, a Google fenntarthatósági vezetője.

A menedzser elmondta, hogy csak olyan helyekről vásárolnak ökoáramot, amelyek újak a piacon és amelyek az ő megkeresésük nélkül nem tudtak volna létrejönni. Ugyanez igaz arra a 18, projektekkel kapcsolatos befektetésükre is, amelyeknél a teljes invesztált összeg több mint kétmilliárd dollárt tett ki. A hosszú távú céljuk a Vision 24/7 nevű program megvalósítása, amelynek lényege, hogy minden létesítményükben mindig ökoáramot használjanak. De ez közel sem egyszerű, mert más típusú szén-dioxid-mentes technológiákra vagy energiatárolókra van szükség. Belgiumban például már saját naperőművük működik, de az felhős időben nem használható, ezért is kutatnak és keresnek most új megoldásokat. Az egyik az energiatárolás. Amennyiben a napközben termelt felesleget éjszakára el tudnák tárolni, akkor kiküszöbölhetnék a jelenlegi kapacitásproblémákat.

"Jelenleg világszerte 52 projektbe fektetünk be, az invesztált összeg pedig meghaladja a 7 milliárd dollárt. A cél az, hogy a vállalat teljes energiafogyasztása megújuló forrásokból fedezhető legyen. Emellett fontos a minél jobb energiahatékonyság megvalósítása. Amióta például mesterséges intelligencia rendszereket alkalmazunk, amelyek a hűtési rendszereket a korábbi időjárási és kapacitás kihasználási adatok alapján optimalizálják, azóta 30 százalékkal sikerült növelni az energiahatékonyságot. Mindez azt bizonyítja, hogy még mindig lehet nagy javulást elérni, akár egy eleve energiaoptimalizált, korszerű létesítmény esetében is."

"Úgy gondolom, hogy a technológiában hatalmas lehetőségek vannak arra, hogy az emberiség ökológiai lábnyomát kisebbé tegyük, részben azáltal, hogy az információkat globálisan értékeljük ki, részben azáltal, hogy az egyes fogyasztókat jobban tájékoztatjuk. De tudomásul kell venni, hogy - az egyes piaci szereplők erőfeszítései mellett - a politika csak részben tud választ adni a kérdésekre. Szerencsére egyre több kezdeményezés van a civil oldalon is, miként a kormányok és a közösségek, illetve az egyes szövetségi államok is egyre többet tesznek a környezetvédelemért és az energiahatékonyság javításáért. Ebben a folyamatban mindenkinek részt kell vennie, a politika ezt a területet egyedül nem tudja szabályozni" - szögezte le végül a Google fenntarthatósági vezetője.

Egy hete jelentette be Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, hogy a társaság a következő két évben 3 milliárd eurót invesztál európai számítógép-központok kiépítésébe. A tervek között szerepel egy-egy finnországi, hollandiai, írországi és belgiumi létesítmény létrehozása és üzemeltetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #6
  Duma. Semmi több.
 • dyra #5
  Ez a cég meg a Face is úgy akar zöld lenni, hogy nekik az a legjobb ha a 24 órából 20-at az ö rendszeriben vagy is nézegeted a reklámjaikat. Marha vicces, hogy van pofájuk magukat zöldnek nevezni. Biztos vagyok benne nem tudják megoldnai, hogy csak zöldáramról menjenek az meg duma, hogy ők azt visszatáplálják. Ha még meg is teszik nem segíti a rendszert de te ezt jobban tudod mint én.
 • molnibalage83 #4
  Van rá app is tudtommal. De valahol elképesztő ökörség, hogy ezért fizetni kelljen.
  Egyébként a képernyő fogyasztása az semmi a szerverfarmokhoz képest.
 • dyra #3
  Aztán meg nemrég olvastam ha engedélyeznék, hogy az androidokon a youtube menjen akkor is ha nem aktív a képernyő egy rahedli CO2 kibocsájtást meglehetne spórolni. De az csak előfizetőknek játszik. Szóval nem kell azért hasra esni.
 • noland #2
  +1
 • molnibalage83 #1
  Ökoáram meg energiahatékonyás...
  Az, meg az apjuk ötödik lábát...
  Pótcselekvések helyett nem kéne atomenergia ellenesnek lenni és ennyi...

  Évtizedek óta az emberiség birtokában van a képesség a tiszta, kompakt és olcsó termelésnek és politikai okokból nem használjuk.

  De Gréta féle toporzékolás, mert a többi hülyeség, ha az megy...