Berta Sándor

Búcsút intett virtuális valóság szolgál­tatásának a Google

A webes konszern új készülékei már nem támogatják a Daydream nevű ajánlatot.

A Venturebeat szerkesztőinek tűnt fel, hogy a Google új termékei, például a Pixel 4 és a Pixel 4 XL specifikációiban már nem szerepel a Daydream virtuális valóság (VR) szolgáltatás támogatása. Emellett az óriáscég nem fogja tovább értékesíteni a Daydream View szemüvegeket sem. Mindez azt jelenti, hogy a társaság virtuális valóság megoldása minden bizonnyal a múlté.

A vállalat közleményben erősítette meg, hogy sem az elmúlt napokban bejelentett, sem a jövőben megjelenő új eszközei nem támogatják majd a Daydream szolgáltatást, illetve az ahhoz kapcsolódó virtuális valóság szemüveget. Emellett a Golem német híroldal is alátámasztotta az információt azzal, hogy a Daydream-alkalmazást már nem lehet letölteni a Google Play Store kínálatából.

A döntést a társaság a kereslet hiányával indokolta. Sem a felhasználók, sem a fejlesztők részéről nem volt komoly érdeklődés a szolgáltatás, illetve a virtuális valóság szemüveg iránt. Emellett egyre csökkent az utóbbi készülék használata is. Alighanem az jelentette a komoly problémát, hogy ha a Daydreamet alkalmazta valaki, akkor a megszokott programokat addig nem futtathatta. A Google a jövőben számos alkalmazása esetében a virtuális valóság helyett a kiterjesztett valóság technológiára akar összpontosítani. Így például egy ideje lehetőség van arra, hogy a térképeken a gyalogos navigáció a kiterjesztett valóság segítségével valósuljon meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #6
    A VR sajna eleve félholt dolog volt mobilon, viszont az AR-nek kézzel fogható gyakorlati hasza van, már csak erősebb vas kell hozzá. Sok AR alkalmazás simán elfut 1-2 éves telefonokon is.
    LEginkább ott látnám a nagy áttörést ,ha egy átlátszó szemüvegre lehetne kirajzolni a plusz információkat. Az kisebb erőforrást igényel, mint a kamerán keresztül bejövő jelet kitenni a képernyőre és még plusz az infók.
  • Szefmester #5
    A daydream a telefonok gyér ereje miatt valóban halott. Kész szerencse, hogy vannak alkalmazások amikkel ki lehet küldeni a telefonos VR szettre a jelet PC-ről, és így egy közepes telefonnal is már lehet valamennyire élvezni a dolgot miközben ugyanazzal a készülékkel a daydream felejtős volt.
  • Sir Cryalot #4
    Zuckerberg a következő smartphonet keresi hogy ne legyen lépéshátrányban ez már be lett ismerve hogy ez a féltéglaformátum nem a szívügye de jó ürügy hogy a pénzt nem sajnálva gyűjtse az emberanyagot, csakhogy lenntebb említett okból adódóan, lehet nincs vele előrébb :DDDD
  • Sir Cryalot #3
    Így is levették pénzzel az early adoptereket épp eléggé.

    Alapvető probléma van a hozzállással hardwarehez 100ból 99szer.

    Ott tartunk, hogy az egész display iparágat lehet küldeni nyugdíjba/kocsikázni és nem sínylené meg a dolog ha távközlésből vagy szenzorokból jönnek helyette újak, szerintem reális :)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Erre számítottam, normális VR élményhez 600-700eFt lenne csak az optika :D
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2019.10.17. 20:25:47
  • NEXUS6 #1
    Hmmmm... érdekes, hogy a VR is végül a 3D tv-s sorsára jut úgy tűnik.