Berta Sándor

A Google adatszer­zéseit vizsgálja az EU

Az európai uniós hivatalok ezúttal arra kíváncsiak, hogy a webes konszern honnan szerzi a különböző információkat és azokat miként dolgozza fel.

Az Európai Unió egy kérdőívet küldött a társaságnak, amelyben számos fontos kérdésre vár választ. Amennyiben a Google nem fogja megfelelően alátámasztani azt az állítást, hogy csak azért gyűjti az adatokat, hogy a szolgáltatásain javítson, akkor akár komoly pénzbüntetést is kaphat.

Az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálja majd a Google adatgyűjtési és -feldolgozási gyakorlatát. A fő kérdés annak tisztázása lesz, hogy az óriáscég milyen információkra kíváncsi elsősorban és a megszerzett fájlokat pontosan milyen célokra használja fel. A testület a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy egy előzetes vizsgálat keretében már elküldött egy az adatok megszerzésével és kezelésével kapcsolatos kérdőívet a vállalatnak, az eljárás ugyanakkor még folyamatban van.

A Reuters szerint a vizsgálat mindenekelőtt a helyi keresőszolgáltatásokhoz, az internetes hirdetésekhez, a bejelentkezési ajánlatokhoz és a böngészőkhöz kapcsolódó információkra fókuszál. Ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyekbe a hírügynökség munkatársai betekinthettek. Ennek kapcsán más vállalkozások is kaptak kérdőíveket. Az Európai Bizottság így akart tudomást szerezni arról, hogy a Google mely társaságokkal állapodott meg az adatok átadásáról, továbbá, hogy a cég milyen információkat keres és dolgoz fel, s melyek különösen fontosak a számára. A kérdőívek kitöltésére az adott cégek egy hónapot kaptak.

A Google arra hivatkozott, hogy a felhasználók láthatják, hogy melyik adataikat gyűjti és kezeli, s az érintett fájlokat bármikor törölhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!