Berta Sándor

Német adatlopás - bővülhetnek a hatósági jogosítványok

A kormány megakadályozná a jövőben a hasonló esetek bekövetkezését.

Egy 20 éves fiú decemberben aktív és volt politikusok, újságírók, művészek és celebek személyes adatait szerezte meg és hozta nyilvánosságra. Az adatok már hetek óta szivárogtak egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén, de a hatóságok csak január 3-án észlelték, hogy nagyszabású visszaélés történt. Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás legkevesebb 994 embert érintett. Az esetek túlnyomó többségében telefonszámok, e-mail-címek, postacímek kerültek illetéktelen kezekbe, nagyjából 50 esetben viszont érzékeny személyes információk, például családtagokkal folytatott üzenetváltások vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételek is. A feltételezett elkövetőt, egy fiatalembert már őrizetbe vették és az informatikai eszközeit lefoglalták. Beismerő vallomást tett és nemcsak a tettére rótt jogsértéseket ismerte el, hanem a történtek rekonstrukcióját is nagyban segítette. A tettét egyedül követte el.

A szövetségi kormány tanulna az esetből, ezért a SPIEGEL információi alapján jelentős mértékben kibővítenék a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) jogosítványait. A változtatások új kötelezettséget jelentenének a vállalatok számára. A módosításokat a tervezett második IT-biztonsági törvénybe integrálnák. A felmerült javaslatok között van, hogy a szolgáltatóknak további tájékoztatási kötelességeik lennének az ügyfeleikkel szemben. A BSI különleges veszélyhelyzetekben utasítási jogokat kapna a kereskedelmi cégekkel szemben, továbbá lennének lehetőségek a parlamenti választások védelmének kibővítésére is.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy hamarosan előterjeszthetik a megfelelő törvénytervezetet és figyelembe veszik majd azokat a tapasztalatokat is, amelyek a nyomozás során a tudomásukra jutnak. Andrea Lindholz, a szövetségi parlament belügyi bizottságának elnöke azt javasolta, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) kapjon elsődleges illetékességi hatáskört az ilyen jellegű kibertámadások üldözésére. A tartományi bűnügyi hivatalok ugyanis korábban az ilyen esetekben nem tudták azonosítani az elkövetőket. A politikus hozzátette: aki a kibertérben hatékonyan akarja üldözni az elkövetőket, az nem gondolkodhat tartományi szinten, hanem lehetővé kell tenni a szövetségi bűnüldözést is. Cserébe ugyanakkor a tartományokat szisztematikusan be kell vonni a Nemzeti Kibervédelmi Központ kiépítésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!