SG.hu

Szabadon átadhatók a nem-személyes adatok az EU-n belül

Nőhet a felhőszolgáltatók közötti verseny, mivel mostantól az Európán belüli cégek szabadon választhatnak közülük.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken jóváhagyta azt a reformot, amely felszámolja a nem személyes adatok Unión belüli szabad áramlását gátló akadályokat. Az új szabályok arra hivatottak, hogy fellendítsék az adatközpontú gazdaságot és előmozdítsák az olyan új, kialakulóban lévő technológiák fejlesztését, mint az önvezető közlekedési rendszerek és a mesterséges intelligencia. Az új szabályok nagyobb rugalmasságot biztosítanak az európai vállalkozások számára, hiszen mostantól kezdve kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók közül.

Az adatok szabad áramlása rendkívül fontos tényező a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából, ezért a reform tilt minden olyan, földrajzi elhelyezkedésen alapuló adatlokalizációs korlátozást, amelyet a nem személyes adatok tárolására és kezelésére vonatkozóan a tagállamok írtak elő, kivéve, ha e korlátozások közbiztonsági okokból indokoltak. A tagállamok hatóságai a továbbiakban is hozzáférhetnek majd az adatokhoz, akkor is, ha azokat más országban lokalizálták. Adathozzáférésre például szabályozási vagy felügyeleti ellenőrzés céljából lehet szükség.

A rendelet ösztönzi az olyan magatartási kódexek kidolgozását, amelyek megkönnyítik az adatkezelési szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók számára a szolgáltatóváltást, illetve azt, hogy adataikat a saját informatikai rendszerükbe visszavigyék. A rendeletet a Tanács és az Európai Parlament elnöke várhatóan november közepén fogja aláírni, és a jogszabályt ezt követően közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendeletet a közzétételétől számított hat hónapon belül közvetlenül kell alkalmazni az összes tagállamban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!