Berta Sándor

Nem akarnak kínai keresőt készíteni a Google fejlesztői

A harci drónok által rögzített videók elemzése után most a szakemberek egy újabb projekt ellen lázadtak fel, ahol az adatvédelemmel szándékosan nem foglalkoznak.

A Google módosított keresőt kínálna Kínában és az ügyben már tárgyalt is a helyi kormány képviselőivel. Az amerikai társaság mérnökei tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. A fejlesztéseket már bemutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A projekt Dragonfly néven fut, de a Google eddig még nem erősítette meg hivatalosan a terv létezését. Sundar Pichai, az óriáscég vezetője annyit elismert, hogy vannak kísérleteik, de már ez is elegendő volt arra, hogy az alkalmazottak lázongani kezdjenek. A Google több mint 1400 munkatársa írta alá a megfogalmazott tiltakozó levelet és Mike Pence amerikai alelnök is azt követelte a vállalattól, hogy állítsa le a tervei megvalósítását.

Most a Google 300 alkalmazottja írt nyílt levelet, amelyben leszögezték, hogy nem akarnak módosított keresőt készíteni a kínai piacra és követelték a fejlesztés azonnali leállítását. A Google Employees against Dragonfly nevű csoport tagjai azt is követelték, hogy a társaság bizonyos értékeket helyezzen újra a nyereség elé. A dokumentumban az is szerepel, hogy azzal, hogy a kínai kormány egyszerűen hozzáférést szerezhetne a felhasználói adatokhoz, a Google bűnrészessé válna az elnyomásban és az emberi jogok megsértésében. A levél aláírói hangsúlyozták, hogy ők nem Kína ellen vannak, hanem az olyan technológiák ellen szólalnak fel, amelyek segítenek a hatalmon lévőknek a gyengék elnyomásában, legyenek azok bárhol.


A szakember kiemelték azt is, hogy néhányuk korábban azért csatlakozott a Google csapatához, mert a társaság kész volt az értékeit a nyereség fölé helyezni. Ezen értékek közé tartozott az a 2010-es döntés is, hogy az óriáscég a kínai keresési eredményeket nem cenzúrázta. A Google azonban időközben feladta ezt az elvét. A fejlesztők végül közölték, hogy a vezetőktől is átláthatóságot, világos kommunikációt és valódi felelősségvállalást követelnek. Azzal érveltek, hogy a Google túl nagy hatalommal rendelkezik ahhoz, hogy ne legyen felelősségre vonható. A munkavállalók pedig megérdemlik, hogy tudják, miket készít a vállalat és megérdemlik a beleszólás jogát is ezekbe a projektekbe.

Külön botrány, hogy a vállalat adatvédelmi és a biztonsági szakértők bevonása nélkül fejleszti a kínai keresőjét. A szakembereket teljesen kizárták a fontos döntésekből - mindez elsősorban Scott Beaumontnak, a Google kínai üzletét vezető menedzsernek köszönhető. A cél az, hogy a szolgáltatás megfeleljen a kínai jogi előírásoknak és bizonyos keresési eredményeket automatikusan cenzúrázzon. A kiszivárgott híreket alátámasztja, hogy azt a Yonatan Zunger által készített adatvédelmi jelentést, amely rámutatott a program biztonsági problémáira, Beaumont és más menedzserek visszadobták. Zunger azt nyilatkozta, hogy Beaumontnak az volt a véleménye, hogy a biztonságért, az adatvédelemért és a jogi dolgokért felelős csoportok nem kérdőjelezhetik meg a termékkel kapcsolatos döntéseit. Ráadásul Beaumont - a Google megszokott normáitól eltérően - nyíltan ellenséges volt vele szemben.

A Google egyik szóvivője azt mondta, hogy a Dragonfly csupán egy kutatóprojekt és még nem született döntés a kínai kereső elindításáról. Emellett, mint minden program esetében, itt is kikérték az adatvédelmi és a biztonsági szakértők véleményét, s az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a szolgáltatás esetleges elindítása előtt lefolytatnak majd egy adatvédelmi vizsgálatot, amelyet a cégvezetés nem fog befolyásolni. Beaumont egyébként a The Intercept egyik forrása szerint egészen odáig ment, hogy megpróbálta a projektet még Sergey Brin előtt is eltitkolni. A forrás úgy vélte, hogy Brin nem sokat tudott az egész programról, ami annak volt köszönhető, hogy Beaumont ezért mindent bevetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    A nyugat és Kína között évtizedek óta konvergencia van, legalábbis ez a hivatalos kínai álláspont, hogy a kapitalizmus és a "kommunizmus" szemlátomást nagyon sok tekintetben teljesen azonos irányba fejlődik.
  • fonak #10
    Szerintem egyre inkább konvergálni fog ebben a Nyugat és Kína, max. a Nyugaton nem feltétlenül a hatóságok fognak vadászni a nem megfelelő véleményt hangoztatókra (és a netet sem a kormány cenzorai, hanem a Facebook stb.-éi cenzúrázzák), hanem "civil" csoportok, és ha nem is kerülnek a bíróság elé, az internetes lincselőpartikkal elég hatékonyan meg lehet félemlíteni a potenciális elhajlókat (nem beszélve arról, hogy simán kizárnak politikai okokból a szolgáltatásaikból a cégek embereket). De pl. Svédországban már felvetették az internetes anonimitás megszüntetését, mert "veszélyes a közrendre".
  • zola2000 #9
    Vagy azért hogy amerikai cégek nyerjenek közbeszerzést euban/ázsiában ... amikor olyan dolgok derülnek ki hogy külsős cégek alkalmazottjai olvasnak bele a gmail levelekbe csak úgy, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson

    Google helyett duckduckgo, gmail helyett pl protonmail, egyedül a youtubera nincs alternatíva kb de legalább nem támogatom, és reklámmentes youtube vancedet telepítek androidra innen
  • bdzsana #8
    Nem tudom te hogy vagy vele, de azért én érzek egy lehelletnyi különbséget a két dolog között. Adatokat gyűjteni, hogy célzott reklámokat toljunk az ember arcába egy kicsit más, mint cenzúrázni és adatokat gyűjteni egy elnyomó diktatúrának, akik embereik alapvető jogait fogják a segítségével elvenni, például az utazáshoz való jog.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2018.12.04. 08:33:41
  • cateran #7
    10/10 kepmutatas..a Google, a vilagszintu adathalaszat es informaciogyujtes koronazatlan kiralya...Csak nehany evtizeddel vannak elmaradva attol, hogy ILYESMIERT sirjanak...
  • kvp #6
    A Google leginkabb azert szokott hallgatni a sajat fejlesztoire, mert ha felallnak, akkor lehuzhatjak a rolot. A ceg meg jo sok penzt olt bele, hogy csak es kizarolag tarsadalmilag is felelosseget vallalo embereket vegyen fel. Ez a vallalati kulturajuk resze, ami jelen esetben megallithatja a fejlesztest. A befektetoknek ez biztos nem fog tetszeni, de szerintem a cegvezetes nem veletlen valogatta ki az alkamazottakat, igy nem tudjak a befektetok penzugyi alapon ravenni oket nagyjabol semmire ami az eredeti elvekkel ellentetes lenne. Szoval szerintem szandekos huzas volt...
  • Macropus Rufus #5
    azért valahol érthető a dolog. Gondolom te sem biztos, hogy örömmel fejlesztgetnél, ha kiderülne, hogy a fejlesztésed eredményeképpen embereket akár börtönbe is rakhatnak. Ez picsogás, csak úgy vannak vele, hogy ők nem asszisztálnak egy ilyen rendszer üzemeltetéséhez.
    És ugye a keresés most már nem csak annyi, hogy nem ad találatot, hanem a nevesített felhasználók (mert ott nincs anonimitás) a google találatai alapján egyből akár le is lesznek pontozva, aminek a következménye, hogy a szűkebb rokonság és/vagy haverság is némileg le lesz pontozva. Ennek a lepontozásnak meg már nagyon komoly következményei vannak. Egyáltalán nem értem, hogy a google, hogyan is gondolta ezt az egészet. Mert ezek után nekem pofázhat az elveiről. Azokról amik nincsenek. Ő a pénzért képest lenne emberek millióinak az életét tönkre tenni és/vagy hazavágni. Mocskos egy cég. És az országuk is az, mert most senki nem óbégat ott náluk, hogy basszus azért ezt már ne. De ua. bőszen mutogatnak mindenkire akik neki nem jönnek be. Simán terroristát támogatónak bélyegzi. Ők meg diktarúa fentartását teszik lehetővé és senkit nem érdekel igazából.
  • silverchain #4
    Ennyi picsogó fejlesztőt, mint ami a google-nal van, ez már gáz.
  • vik3 #3
    Jemenben még hullanak az amerikai bombák?
    Akkor mehet a kínai kereső is.
  • arty #2
    lehet h adatokért cserébe nem ütik "otthon" a guglit.... :(