Berta Sándor

Módosított keresőt kínálna Kínában a Google

A webes cég a kínai kormány képviselőivel tárgyal egy cenzúrázott kereső megalkotásáról és elindításáról.

Az információról a The Intercept számolt be a Google belső dokumentumaira hivatkozva. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, úgy az óriáscég több esztendőn át tartó kényszerszünet után visszatérhet az ázsiai államba és megvetheti a lábát a több százmillió felhasználós piacon. Aaz amerikai társaság mérnökei már állítólag tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. E projektek többek között Maotai és Longfei néven futnak. Ezeket a fejlesztéseket már be is mutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A Google azt tervezi, hogy a helyi szokásoknak megfelelően e programok terjesztésére - egy helyi partnerrel közösen - létrehoz egy külön leányvállalatot.

A társaság 88 000 munkatársa közül alig néhány százan tudhatnak az elképzelésről. Az információkat és a belső terveket egy névtelen bennfentes adta ki, aki etikai okokkal indokolta a lépését. Elmondta, hogy ellenzi azt, hogy a nagy cégek együtt dolgozzanak az autoriter kormányokkal azért, hogy elnyomják a saját polgáraikat. Éppen ezért fontos ebben a projektben az átláthatóság és az, hogy a közvélemény tudjon a dolgokról.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi állhat a Google döntésének a hátterében. Első ok nyilván a pénz, hiszen Kína hatalmas piac. Sundar Pichai, a társaság vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy ők mindenki számára ott akarnak lenni, így Kínában is, és a kínai felhasználókat is ki szeretnék szolgálni. A vállalat sajtórészlege nem kommentálta a hírt. A Google egyik szóvivője csupán annyit írt egy e-mailben, hogy spekulációkkal nem foglalkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #4
  Egy ekkora ország internetes infrastrukturájában egyszerűen és bármi áron belül kell lenni Amerikának. (azaz mod.: egy adathalászatból élő tisztességes cégnek, :) ) - Több indok nem is kell.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.08.04. 09:23:31
 • prometheus13 #3
  Ühm hát sok kínai embernek sem felel meg, csak őket ugye elviszi a fekete autó az átnevelő táborokba. Lám egy nyugati ember írhat nem nyugat értékek mentén anélkül, hogy ettől félnie kelljen, ez elég nagy különbség. A törvények pedig nem írják felül az emberi jogokat szóval az a kína belügye dolog egy nagy butaság.
 • gforce9 #2
  Mi a szégyen? Az adott ország tövényeinek meg kell felelnie.Itt is szűrik a kereséseket. Az, hogy egy nyugati ember értékrendének a kínai törvénykezés nem felel meg, az meg pont irreleváns.
 • prometheus13 #1
  szégyen....