Berta Sándor

Áremel­kedésekhez vezethet az algoritmusok alkalmazása?

Egy német szakértői testület arra hívta fel a figyelmet, hogy - ha szükséges - a döntéshozóknak a jogszabályokat az új technológiákhoz kell igazítaniuk.

A Német Monopóliumbizottság egy független szakértői testület, amely az 1970-es évek óta működik a német kormány mellett és tanácsokkal segíti azt a piaci versennyel összefüggő kérdésekben. A bizottság kétévente hozza nyilvánosságra az aktuális témákkal kapcsolatos jelentését és a mostani anyagot már átadta Peter Altmaier német gazdasági és energiaügyi miniszternek. A testület az aktuális jelentésében többek között azt írta, hogy a digitalizálás miatt jogi változtatásokra van szükség az árakat szabályozó algoritmusok, a stream-ajánlatok és a gyógyszerellátás területén. A struktúraváltoztatásokat úgy kell kialakítani, hogy azok elsősorban a fogyasztók számára legyenek kedvezőek, ugyanakkor biztosítani kell a tisztességes versenyfeltételeket a piaci szereplők számára is.

A bizottság fő észrevételei között szerepelt, hogy egyre több felhasználó vásárol az interneten, ezért kiemelten kell figyelni az algoritmusok és a mesterséges intelligencia segítségével megvalósított árképzésre. (Sok webshop ugyanúgy, mint a légitársaságok dinamikus árképzést alkalmaz, de a módosító tényezők ismeretlenek. Valószínűleg számít a vásárló lakhelye, korábbi vásárlásai, a fogyás mértéke stb.) Bármennyire is hasznosak ugyanis az árakat koordináló, öntanuló algoritmusok, ha szabályozatlan a terület és a fogyasztók sokszor indokolatlanul magas árakkal szembesülnek. Ezért van szükség az érintett piacok szisztematikus megfigyelésére. A felmerülő eseteket a fogyasztóvédelmi szervezetek kezdeményezésére a versenyhivatalok vizsgálhatnák ki.

Az audiovizuális platformok esetében figyelembe kellene venni, hogy a klasszikus televízió helyett egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan szolgáltatások, mint a YouTube és a Netflix. A szabályozást ennek megfelelően kellene átalakítani. 2016-ban a fiatalok átlagosan naponta 30 percet töltöttek a stream-oldalakon, tavaly pedig már 59 percet. Ezen a területen egységes szabályozásra van szükség mind az ifjúság- és fogyasztóvédelem, mind a reklámok tekintetében. Az Achim Wambach által vezetett testület végül közölte, hogy a gyógyszerellátásban fokozatosan kell a rendszert a technológiai változásokhoz (online rendelések elterjedése, egészségügyi platformok megjelenése stb.) igazítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Igazából rosszul írtam... Embermilliókat húznak le milliárdokkal, a milliárdos faszi cégei. Így már gondolom elég pontosan fogalmaztam....
  • ostoros #12
    Ja, nem egy darab milliárdost húzunk le milliókkal, hanem milliókat húzunk le milliókkal. Most jobb?
    Szerintem kurvára nem.
  • Sequoyah #11
    Nem sivatagban elunk, szoval nem tudom miert ilyen extrem peldaval josz, a hetkoznapi peldak helyett, amik sokkal inkabb meghatarozzak az eletunket. Es a valo eletben vannak valasztasi lehetosegek.

    Arrol van szo, hogy en probalok sporolni, ezert nyaralas elott jol utananezek az araknak, kikeresem a legjobb akciokat, a legjobb idopontokat amikor olcso a repulojegy, es igy megyek nyaralni.
    Akinek sok penze van, az nem szorakozik ezzel, hanem megveszi annyiert amennyiert epp kinaljak. Az eredmenye az az, hogy bar ugyanolyan jo helyen nyaralunk, nekem fele annyiba kerult, mint neki.

    Vagy nem mindig a legujabb csucs tech kutyuket veszem meg, hanem varok fel evet amig lemegy az aruk. Eszrevetted hogy az ujdonsagokat mindig elkepeszto arakon adjak? Lefolozik a penzt a gazdagokrol, es aztan akar olcson is oda lehet adni a tobbieknek.
  • ostoros #10
    A tevehajcsár pedig nyilván megkapja normál áron, hogy megitassa a tevét. És mindezt úgy, hogy ott állnak egymás mellett. És ha pampogni merészel, akkor ő a rossz ember, aki kifogásolni merészeli a tisztességes üzleti gyakorlatomat!

    Őszintén, ez csak a kétségbeesett ember kihasználására jó. Akinek nincs választása, mert mondjuk nincs ideje az majd kifizeti amit elé teszel. Ha pedig nem hajlandó, akkor így járt, mehet az anyjába, de neki legközelebb is ugyanannyi lesz , míg másoknak meg nem.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.07.10. 21:40:53
  • ostoros #9
    Hm. Szóval a milliárdosnak majd fél millió dollárért adok egy pohár vizet a sivatagban, és tisztességes voltam? Oké.
  • Sequoyah #8
    Pedig az idealis gazdasagi modell az az, ahol mindenki annyit fizet mindenert, amennyit er neki. Ez szepen kiegyenliti az egyenlotlensegeket, es sokkal inkabb az lesz a meghatarozo, hogy ki mennyit tesz a vagyonaert. Osszessegeben pedig sokkal tobb ember szamara teszi elerhetove az adott szolgaltatast/termeket.

    Pl fix aras repulojegyek eseten soha nem lennenek olyan brutalisan akcios arak amiket manapsag talalni lehet.
  • VolJin #7
    Ahol pofára teszik ki az árcetlit, ott nem vásárolok!
  • Cat #6
    Szerintem pedig pont, hogy nagyon is ráférne erre a területre a szabályozás. Ha bemegyek a pékhez 300 ft a kenyér - és mindenkinek annyi, bármilyen egyéb körülménytől függetlenül. Ezzel szemben weben marhára nem így van, aminek célja csak és kizárólag az adott cég profitmaximalizálási törekvése.

    Amikor Kínában voltam ugyanígy felháborítónak tartottam, hogy a sarki zöldségesnél nincsenek kiírva az árak. Rádnéz az árus, látja hogy külföldi vagy, kapásból háromszor annyit mondd, mint egy helyi lakosnak. És te ehhez vágj jó képet.
  • Sydra #5
    Lassan elérünk abba a korba, amikor a szabályok többsége már csak önmagáért van. Senki nem kérte, semmit nem old meg, mindenkit hátráltat.
  • kvp #4
    Soha nem szabad alabecsulni az EU es foleg a nemetek szabalyozasi kedvet. Nem csak az uborka gorbuletenek szabalyozasa merult fel idaig es amit tudnak szabalyozni, azt fogjak is. Ez azt jelenti, hogy a repulojegyek arait csak azert nem tudtak megfeleloen szabalyozni, mert nemzetkozi terulet es nem EU-s. Viszont a belso piacon (EU-n belul) nemregota mar tilos szarmazasi orszag szerint megkulonboztetni, nagyon regota tilos vallasi es szarmazasi alapon es elofordulhat, hogy a jovoben tilos lesz meg 1001 mas szabaly alapjan is. A lenyeg, hogy ha elegge tulszabalyozzak a piacot, akkor mindenkinek elege lesz a kiskapu keresesbol egy vagy kivonul vagy beall a sorba. Lasd taxirendelet es hatosagi aras energiahordozok nallunk. Nem biztos, hogy ez jo, de legalabb mindenkinek egyforman jo vagy rossz.