MTI

Biztonsági fenyegetés a ZTE és a Huawei csehországi jelenléte

Elsősorban Oroszország és Kína gazdasági érdekeit szolgálják a Csehországban dolgozó orosz és kínai ügynökök - állította a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentésében, amelynek néhány részét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

Többségük diplomata útlevéllel érkezik Csehországba és a két ország prágai nagykövetségén dolgozik, ugyanakkor számos tudós, vállalkozó vagy turista csehországi látogatásának a legfőbb célja szintén az információszerzés - olvasható a dokumentumban. A civil elhárítás már évek óta ismételten arra figyelmeztet, hogy a keleti ügynökök száma Csehországban "rendkívül magas" és jelentős befolyással rendelkeznek.

A BIS úgy látja: a keleti ügynökök munkáját gyakran "tudatosan vagy akaratlanul" befolyásos cseh állampolgárok is segítik. "A hálózatok kiépítésében az oroszok és a kínaiak számára nagy segítséget jelentenek az újságírók, parlamenti pártok tagjai, állami hivatalnokok, lobbisták..." - emelték ki a dokumentumban. A titkosszolgálatok szerint konkrét biztonsági fenyegetést jelent a kínai Huawei és a ZTE elektronikai társaságok növekvő jelenléte és befolyása a csehországi piacokon.

A Cseh Köztársaság demokratikus berendezkedésének biztonságát a múlt évben az ország néhány régiójában megnövekedett etnikai feszültség is veszélyeztette. A titkosszolgálatok szerint a cseh lakosság egy részének növekvő romaellenessége nagyobb veszélyt jelent a demokráciára, mint a szélsőséges és radikális jobboldali csoportok tevékenysége. Csehországban az utóbbi években nőtt a roma kisebbség és a többségi lakosság közötti helyi konfliktusok száma - mutatott rá a BIS.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!