Berta Sándor

Emberek nélkül nem megy a gyárak digitalizálása

A jövő üzemei még inkább hálózatba kötöttek és intelligensek lesznek, de ugyanúgy szükség lesz az emberekre is.

Jochen Köckler, a hannoveri expó vezetője "optimális infrastruktúrákat" szeretne a digitális jövő számára, ezen infrastruktúrák megteremtéséhez azonban fel kell gyorsítani a fejlesztéseket. A menedzser úgy vélte, hogy mindezt mostanra felismerte a politika is. Köckler álláspontja szerint a digitalizálás a munka világát a következő tíz évben jelentős mértékben megváltoztatja majd. Bár aktuálisan a gazdaság szakemberhiánnyal küzd, de nincsenek jelei annak, hogy egy gyár a jövőben a döntéseket meghozó emberek nélkül is működhet.

A korszerű, önmagát vezérlő gyárak egyre kevésbé fognak függeni a helyszíntől. Az üzenet az, hogy az ember áll a középpontban. Vannak és lesznek ugyanakkor érdekes trendek az iparban, például a virtuális valóság szemüvegek használata és a növekvő automatizáció, ezáltal a kemény és egyhangú munka egyre inkább háttérbe szorul. A robotok egyfajta rugalmas szerszámokká válnak: a gépek régen a gyártósorok mellett álltak, míg a közeljövőben az emberekkel együttműködő asszisztensek lesznek.


Ahhoz, hogy korszerű, mindent tudó üzemek jöhessenek létre, szükség van megfelelő IT-platformokra. Az embernek, a gépnek és az IT-nek együtt kell működnie. Most az Ipar 4.0 következő szintjén vagyunk, amelynél a cél az adatok összesítése, hogy javítani lehessen az ipari gyártás folyamatain. Minden egyes gép és alkatrész hálózatba lesz kötve és az egyes elemek együttműködése a platformokon keresztül valósul majd meg. Az adatcseréhez ugyanakkor elengedhetetlen a kiberbiztonság, anélkül nem létezhet modern, digitalizált gyár.

A hannoveri expó vezetője végül hozzátette, hogy az innovációs ciklusok egyre rövidebbek. Amíg korábban egy fejlesztés egy esztendőt vett igénybe, addig ma már legfeljebb egy negyedévet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mizar1 #8
    "...ugyanúgy szükség lesz az emberekre is." - Persze. Csak nem ezerre, hanem tízre.
  • ostoros #7
    Szerintem ő a tampon felhelyezésére és tényleges kipróbálására gondolt, funkciója szerint.
  • kvp #6
    Erre egy kamerarendszer (optikai szereo, ir, uv, esetleg aktiv lezer) boven eleg lenne a lathato hibak felismeresere. Roncsolasos anyagvizsgalat meg gondolom csak idonkent van, kisebb mintan. Utobbinal is csak anyagi kerdes...
  • Freeda Krueger #5
    Minőségellenőrzés. Intimbetét és tampon alapanyag gyártásnál. Például
  • kvp #4
    Ha megeri automatizalni akkor meg fogjak csinalni. A papirmunka csak a felelossegrol szol, hogy ha gond van akkor az a felelos aki alairt, nem a ceg. Ennek is csak anyagi okai vannak.

    Viszont a konkret gyogyszergyari peldak lemaradtak. A panel dugdosas az jellemzoen szalagmunka egy elektronikai osszeszerelo uzemben.

    ps: Jelenleg halozati technologiakkal foglalkozom mint beagyazott fejleszto (hw/sw). Ez is automatizalas csak felhasznaloi kornyezetben. (lasd: user error, replace user and press a key)
  • zola2000 #3
    Ha így írod, akkor nem az :)

    Például:
    Máig jobban megéri a magyar fizetést kifizetni négy embernek, akik folyamatos négy műszakban állnak egy teszter gép mellett, és annyit csinálnak hogy bedugják-kiveszik a panelt, mint ugyanezt automatizálni valami robot karral.
  • kvp #2
    Eredetileg ipari automatizalas a szakteruletem, erdekelne milyen folyamatok vannak amit meg emberek vegeznek?
  • grebber #1
    Ahol dolgozom gyógyszergyárba azokat a folyamatokat nem tudják robotizálni... amit már megoldhatnának végre az a rohadt sok papírmunka... Minden szart írni kell tök feleslegesen