Berta Sándor

Jobban megadóztatná az internetes cégeket az észt pénzügy­miniszter

Az európai uniós tagállamok pénzügyi vezetői a mostaninál komolyabb adót vetnének ki az IT-cégekre.

Az Európai Unió célja az, hogy a digitális társaságok, például az Amazon, az Apple és a Google adófizetéseit nemzetközi viszonylatban szabályozzák. Az adózásnak tisztességesebbé kell válnia, a kérdéssel pedig globálisan kell foglalkozni. Toomas Toniste észt pénzügyminiszter kiemelte, hogy a globális adószabályokat az internetes korszakhoz kell igazítani azért, hogy egyaránt biztosítva legyen a digitális és a hagyományos vállalatok tisztességes megadóztatása. A politikus véleménye azért kapott a szokásosnál nagyobb figyelmet, mert december végéig Észtország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét.

A felmerült javaslat az volt, hogy a kérdéssel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) kellene foglalkoznia. A pénzügyminiszterek felszólították az Európai Bizottságot arra, hogy a digitális vállalkozások megadóztatásával párhuzamosan az EU-n belül is keressen megoldásokat a problémára.

Szeptember elején írtunk arról, hogy a Franciaország bevezetné azt az adózási rendszert, amely alapján az IT-cégeknek nem a nyereségük, hanem a bevételük után kellene adót fizetniük és ezt abban az országban tennék meg, ahonnan származnak. A kezdeményezéshez csatlakozott Németország, Olaszország és Spanyolország. Később ismertté vált, hogy Luxemburg, Hollandia és Írország mindenképpen meg akarja gátolni a kezdeményezést, mert mind a három állam az IT-cégek adóparadicsomának számít. November végére nőtt az ellenállás a konszernek tervezett megadóztatásával szemben, elsősorban Luxemburg és Málta tiltakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Helyes.