Berta Sándor

Négy EU-tagállam megadóztatná az IT-óriásokat

A német, a francia, az olasz és a spanyol pénzügyminiszter szigorítana a jelenlegi jogszabályokon.

A négy európai uniós tagország politikusai azt akarják elérni, hogy az olyan globális IT-konszernekre, mint az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google az eddiginél sokkal szigorúbb adózási előírások vonatkozzanak. Az eddigi szabályokhoz képest az egyik fontos különbség az lenne, hogy az adót már nem a nyereség, hanem a bevétel alapján számítanák ki - ez derült ki abból az anyagból, amely a Reuters birtokába került. Az információt egyébként először a The Financial Times közölte.

A feljegyzés alapján az érintett tagállamok nem akarják tovább elfogadni azt, hogy ezek a társaságok úgy működjenek Európában, hogy csak minimális mértékben adózzanak. A cél az, hogy az Európai Bizottság egy megfelelő koncepciót dolgozzon ki. Wolfgang Schäuble német, Bruno Le Maire francia, Pier-Carlo Padoan olasz és Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter írta alá az anyagot, amely javaslatcsomag lehet az európai uniós minisztertanács szeptember 15-én és 16-án rendezendő következő találkozójára. A Politico nyilvánosságra hozta a feljegyzést, amelyben név szerint nem szerepelnek az érintett vállalatok.

Augusztusban már arról írtunk, hogy Franciaország együtt dolgozik Németországgal és más partnerekkel azon, hogy egyszerűbb törvények szülessenek, amelyek az olyan IT-óriások, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon realisztikusabb adózását tennék lehetővé. Az új tervezeteket Franciaország szeptember közepén mutatná be az Európai Unió tallinni csúcstalálkozóján, míg Németország a saját javaslataival a szeptember 24-i parlamenti választások után áll majd elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!