Berta Sándor

Műtét közben lesznek kinyomtathatók a szervek

Ausztráliában a 3D nyomtatás új alkalmazási lehetőségeit kutatják. Ha egyes csontok eltávolítása és protézissel való pótlása két műtét helyett egy alatt megoldható, az nem csak a betegnek jobb, hanem olcsóbb is.

Egy öt éven át tartó projekt keretében azt vizsgálják a szakemberek, hogy vannak-e előnyei annak, ha az implantátumokat operációk közben nyomtatják ki, majd ültetik be a páciensekbe. Ez a technika elsősorban a rákos betegeknek jelenthet nagy segítséget. A 12,1 millió dollárral támogatott és Just-in-Time Implants nevű programban Ausztrália, a melbourne-i RMIT Egyetem, a Sydneyi Műszaki Egyetem, a melbourne-i St. Vincent's Hospital és a Stryker nevű cég vesznek részt.

Peter Choong, a St. Vincent's Hospital professzora közölte, hogy a különleges képalkotó technikák, a 3D nyomtatás és a robotika által segített sebészet ötvözésével képessé válnak arra, hogy a személyre szabott protéziseket időben leszállítsák a sebésznek, aki így egyetlen műtét keretében eltávolíthatja a rákos sejteket és kiegészítheti a beteg csontjait. Az eljárás rendkívül egyszerű: a beavatkozás közben 3D szkenneléseket végeznek - például komputertomográf segítségével -, majd azok alapján a sérült vagy elpusztult csontokat a 3D-nyomtatókkal készített implantátumokkal feljavítják vagy teljesen pótolják.

Egy ilyen jellegű implantátum elkészítése hagyományos eljárással egyébként körülbelül 6 hétig tart és utána a pácienst egy második alkalommal is meg kell műteni. A várakozás hátrányokkal járhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a protézis kiválóan illeszkedik majd a csontokhoz. Az új eljárással ez a probléma kiküszöbölhető, ráadásul nincs szükség második műtétre, amellyel csökkenthetők a költségek.

Bilal Al-Nawas, a Mainzi Egyetemi Száj-, Áll- és Arcsebészeti Klinika vezető főorvosa májusban azt nyilatkozta, hogy az első lépést az jelentheti majd, ha sikerül ereket kinyomtatni. Amennyiben ez sikerül, utána már sok mindent el lehet képzelni. A máj és a pajzsmirigy kinyomtatása viszont még nagyon messze van. A sebész ugyanakkor óva intett a technológiában rejlő lehetőségek túlbecsülésétől. A szakemberek hajlamosak azt mondani, hogy az áttörés a küszöbön áll és holnap már új szíveket nyomtatunk. Mindez oda vezethet, hogy sok egészségügyi kutató csalódni fog a valódi eredmények miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • attes #8
  Igen, a középkorban ezzel a módszerrel 40 év feletti átlagéletkort is elértek.
 • ToxiMaxi #7
  Nyomtatás jelenleg is hosszú órákat vesz igénybe. Ehhez azért még kell fejleszteni bőven.
 • Cat #6
  "A csont a gerincesekben megtalálható kemény szerv."
 • Ender Wiggin #5
  Most akkor szerveket vagy csontot. A cím meg a cikk valahogy nem fedi egymást.
 • ZenMillitia #4
  az orvosok ma mar nagyobb kuruzslok mint gyorcsok, keruljetek a sok hentes pszihopatat.......eljetek egeszsegesen, es soha egy olyan gyogykeszitmenyt se egyetek meg, tolassatok magatokba, aminek van mellekhatasa(!!!), mert akkor nektek annyi, meg egy bambi.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2017.11.05. 05:36:31
 • barret #3
  Gondolom pár perc egy én specifikus saját agy kinyomtatása...Na persze!
 • attes #2
  Nálunk az sztk-ban még nem lesz ilyen hétfőn.
  De ahol van rá keret, ott egy-két éven belül elterjedhet, mivel igény eléggé van rá.
 • Omega #1
  Ezt az áttörést már hány éve emlegetik, 30? Ilyen tempóban lesz ez meg 100 év is.