Berta Sándor

Motorkerékpár 3D-nyomtatóból

Bemutatták a világ első olyan motorját, amely az új technológiával készült.

A Light Rider nevű új járművet az Airbus leányvállalatának számító APWorks gyártotta, elektromos meghajtású és minden alkatrészét 3D-nyomtatóval készítették el. A motor váza csupán 6 kilogramm súlyú, a teljes jármű súlya az elektromos motorral és az akkumulátorokkal együtt 35 kilogramm. Ez a hasonló modellekhez képest 30 százalékos megtakarítást jelent.


Az APWorks a Light Rider elkészítéséhez a legújabb gyártási és dizájntechnológiákat használta fel. Egy nagy számítógép tervezte meg a különleges struktúrát, amely a lehető legjobban képes felvenni a közlekedés közbeni terheléseket. A tervezés során egy olyan algoritmust használtak, amely "bionikus" módon dolgozott. A cég elismerte, hogy a konstrukció csak távolról hasonlít egy hagyományos motorkerékpárra. Joachim Zettler ügyvezető közölte, hogy egy ennyire bonyolult szerkezetet hagyományos gyártási eljárásokkal, például hegesztéssel vagy vágással nem lehetett volna megvalósítani. Több ezer olyan réteget kellett elkészíteni, amelyek mindössze csak 60 mikrométer vékonyak voltak és a Light Ridert végül két berendezéssel nyomtatták ki.


Az elektromos motor 8,16 lóerős és a járművet 3 másodperc alatt tudja nulláról 45 kilométer/órára felgyorsítani. Az akkumulátorok 60 kilométeres hatótávolságot biztosítanak. Csupán egy 50 darabos sorozat készül el, az egyes modellek ugyanakkor meglehetősen drágák lesznek: 50 000 euróba kerülnek majd. A várólistára 2000 euró befizetésével lehet felkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Dúrva meló lehetett, amíg valaki egy 3D nyomtatóból ezt megcsinálta!
    XD
  • barret #1
    Igazán leírhatnák hogy csak részben nyomtatott!
    Mert ez így átverés...