Berta Sándor

Terjed a gyógyászatban a 3D-nyomtatás

Most még sci-finek vagy álomnak tűnik, hogy az orvosok kinyomtassanak bizonyos szerveket, de ez már nem sokáig lesz így.

A hallókészülékek és a fogászati koronák már egy ideje a 3D-nyomtatókból származnak, miként az egyszer használható sebészeti eszközök is. Stefana Karevska, az Ernst & Young menedzsere közölte, hogy a hallókészülékek esetében gyakorlatilag már a teljes piac átállt a 3D-nyomtatásra. Az egészségügyben sokkal gyakrabban alkalmazzák a technológiát, mint más ágazatokban és a tendencia folyamatosan erősödik.

Bilal Al-Nawas, a Mainzi Egyetemi Száj-, Áll- és Arcsebészeti Klinika vezető főorvosa hozzátette, hogy a 3D-nyomtatás lenyűgöző. A sebészeknek szükségük van a technológiára, a betegek pedig igénylik azt. Az ugyanis semmiképpen sem jelentheti a jövőt, hogy kivesznek a szervezetből egy csont- vagy izomdarabot, majd pedig valahová beépítik azt. Az Eos vezető gyártónak számít a fémek és a műanyagok ipari 3D-nyomtatásában. Martin Bullemer, a vállalat egészségügyi gyártási részlegének szakértője kifejtette, hogy a berendezéseikkel naponta 400 egyedi fogászati koronát gyártanak és mindez a hagyományos gyártás árának tizedéért valósítható meg. A technológia a teljes ortopédiai területen egyre inkább előtérbe kerül.

Al-Nawas szerint az első lépést az jelentheti majd, ha sikerül ereket kinyomtatni. Amennyiben ez sikerül, utána már sok mindent el lehet képzelni. A máj és a pajzsmirigy nagyon érdekes, de azok kinyomtatása még nagyon messze van. A nyomtatási technika ugyanakkor lehetővé teszi a bonyolultabb struktúrák elkészítését is. Az olyan sebészek, mint Al-Nawas szeretnének fém helyett más anyagokat beépíteni egy sérült arcba. A legszívesebben olyan anyagot használnának, amelyet a szervezet csontokká alakít át, például magnéziumot vagy egy olyan anyagot, amely hasonlít a csontokra. A szakember ezen dolgozik a Darmstadti Egyetem és a Mainzi Egyetemi Klinika kutatóival együtt.

A sebész ugyanakkor óva intett a technológiában rejlő lehetőségek túlbecsülésétől. A szakemberek hajlamosak azt mondani, hogy az áttörés a küszöbön áll és holnap már új szíveket nyomtatunk. Mindez oda vezethet, hogy sok egészségügyi kutató csalódni fog a valódi eredmények miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vata111 #4
  Teljesen hihető cikk, kéz és lábtöréssel mindig ilyesmin szoktam gondolkodni én is. Csak egy kicsit hosszabb tanulmányt írok közben, meg részletesebb grafikákat csinálok.
  Bullshit.
 • Macropus Rufus #3
  "Al-Nawas szerint az első lépést az jelentheti majd, ha sikerül ereket kinyomtatni. "

  vö.:

  "A Harvard kutatói ki is próbálták módszerük hatékonyságát és sokoldalúságát. Különböző architektúrákkal rendelkező 3D-s szövetszerkezeteket nyomtattak, egy bonyolult szerkezetbe rétegezve. Az így kapott szöveteket vérerekkel és három különböző sejttípussal sikerült felruházni, megközelítve a valódi szövetek összetettségét. Ezen felül emberi endoteliális sejteket fecskendeztek a vaszkuláris hálózatba, melyek újra növesztették a vérerek falait. A sejtek életben maradása és szaporodása a mesterséges szövetben egy fontos lépést testesít meg az emberi szövetek nyomtathatóvá tétele felé vezető úton."

  https://sg.hu/cikkek/tudomany/103548/emberi-szovetek-3d-nyomtatassal

 • BassLine #2
  Azért hazánkban is vannak felvillanások:
  3D nyomtatott gipsz törött kézre
  Amikor a törött kézre készülő hagyományos gipszet felváltja egy 3D nyomtatott kényelmes rögzítő...
  Utoljára szerkesztette: BassLine, 2017.05.23. 11:02:54
 • Ender Wiggin #1
  A fogászati koronák? Az eredeti cikk írója nyilván a CAD/CAM módszerrel keverte össze (az újságírók szerint a CNC marás is nyomtatás)... Van, ahol a mintákat nyomtatják, de az is csak rongyrázás, mert a nyomtató 10 milliós cucc, a minta precizitása ár/érték arányban nem jobb, mint az olcsóbb lenyomat alapján készülő gipszmintáé.