Berta Sándor

Megosztaná termékei forráskódjait a Kaspersky Lab

Az amerikaiak szerint szoftvereik az orosz kormány kémprogramjai, a vádat így próbálja cáfolni a biztonsági cég alapítója.

Eugene Kaspersky szeretné visszaszerezni az amerikai kormány bizalmát és megpróbál harcolni az amerikai titkosszolgálatok felvetései ellen. Május közepén amerikai hírszerzési vezetők egy szenátusi meghallgatáson beszéltek arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokra fenyegetést jelenthet az oroszországi székhelyű Kaspersky Lab informatikai cég. Eugene Kaspersky akkor cáfolta, hogy szoftvereiket hírszerzési célokra használnák, majd később a Reddit közösségi portál fórumán azt mondta, hogy belefáradt abba, hogy a Kremlhez fűződő kapcsolatait firtató "buta kérdésekre" válaszoljon.

Az NBC egy olyan tervezetről számolt be, amelyet Donald Trump kabinetje készít elő és amely megtiltaná a kormányzati helyeknek a Kaspersky által készített programok alkalmazását. Ezenkívül otthonaikban keresnék fel és kérdeznék ki a cég munkatársait is.

Eugene Kaspersky most új javaslattal állt elő: hozzáférést biztosítana az amerikai kormány számára a biztonsági szoftverei forráskódjaihoz, továbbá az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa előtt is kész megjelenni vagy a fejlesztést is részben az USA-ba áthelyezni. Hozzátette, hogy mindent meg fog tenni, amit tud, hogy megmutassa, nincsenek rossz szándékai. Közölte, hogy egy biztonsági szoftver minősége nem mérhető le annak származási helyéből és rámutatott, hogy a kiberbiztonsági megoldásaik sokkal több orosz fejlesztésű kártevőt fedeztek fel, mint bármely más társaság szoftverei.

Jefferey Esposito, a cég munkatársa is leszögezte: magánvállalatként a Kaspersky Lab semmilyen kapcsolatban nem áll egyetlen kormánnyal sem, továbbá sosem támogatott egy kabinetet sem kiberkémkedésben és a jövőben sem fog ilyet tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #3
    Számukra ez "Nem zéró összegű játszma"... Mert így gépeléréseik a világon mindenütt megmaradhatnak. Hogy azokat egyetlen definiciós frissítéssel milyen gyorsan lehet kiberfegyverré alakítani??? - Bármelyik PC-n levő biztonsági szoftvernél elképzelhető, ez a "gyorsan és fájdalommentesen..." variáció.
  • Sidewinder #2
    Gyakorlatilag ezzel kicsinálná magát a Kaspersky. A Norton csak erre vár,plusz a jenki kormány és titkosszolgálatok is. Pár hónapja ugyanis közölte a Kaspersky cég,egy Oroszországot és Magyarországot is érintő hackertámadás után hogy a jövőben megvizsgálják a CIA és az NSA kémprogramjai elleni védelem beépítését a szoftvereikbe, ezt ugyanis jelenleg egyetlen, a piacon elérhető program sem tudja a világon. Aztán most "meglepő módon" már vizsgálják is őket a jenkik... Ez már szerintem túl megy azon a határon amit engednie kéne. Persze aki az eredeti keresztneve helyett (Jevgenyij) nyugaton folyton annak a nyugati megfelelőjét(Eugene) használja, az igencsak kompromisszum-kész ember. A forráskód nyilvánosságra hozás max arra lesz "jó", hogy a konkurencia és az amcsi kormányzat és titkosszolgálatok jól járnak.
  • Aquator #1
    Valamelyik nap hallottam a rádióban a hírekben, hogy a tudósító helyesen használta a "cáfolta" és "tagadta" szavakat. Egészen meglepődtem rajta.