Berta Sándor

Gyerekeknek készülnek 3D-nyomtatóval kézprotézisek

Az ujjak nélkül született személyek így írhatnak, sportolhatnak vagy zenélhetnek is.

A most 21 éves Gino Tubaro eleinte háztartási berendezéseket szedett szét, hogy azok alkatrészeiből új eszközöket készítsen, és már fiatalon is díjakat nyert a találmányaiért. Amikor 3D-nyomtatókat kezdett használni, egy olyan fiú édesanyja fordult hozzá, akinek hiányzott a keze. A nő arra kérte, hogy tervezzen egy kezet a fia számára. 18 évesen, 2014-ben készítette el az első kézprotézisét egy 3D-nyomtató segítségével, akkor még ő is iskolás volt. Azóta több mint 500 embernek segített, akik ujjak nélkül születtek, a többségük gyermek.


Tubaro munkásságát még Barack Obama akkori amerikai elnök is dicsérte, amikor tavaly Argentínába látogatott. Így kapott protézist nemrég a 8 éves Kaori Misue is, aki most már kerékpározhat, művészeti órákon vehet részt, ugrókötelezhet és kekszet süthet az édesanyjával. Karina Misue, a kislány anyja azt mondta, hogy varázslatos pillanat volt, amikor a csemetéje megkapta a protézisét. Ezek a megoldások rendkívüli mértékben megnövelik a kicsik önbizalmát és büszkeséggel viselik azokat. Karina Misue akkor szerzett tudomást a kezdeményezésről, amikor meghallotta a televízióban Barack Obama beszédét, amelyben Tubarót dicsérte. Ezután az atomiclab.org oldalon kitöltött egy kérvényt, amelyben Kaori számára kért egy kézprotézist, majd elküldte a lánya kezének fotóját.


A Limbs nevű projektje része a nyílt forráskódú 3D-nyomtatástechnikai kezdeményezéseknek. Ezek közé tartozik az e-NABLE is, amely kéz- és karprotézissekkel akarja ellátni a rászorulókat és a Build It Workspace nevű stúdió, amely az érdeklődőket kiképezi a 3D-nyomtatók használatára. Ma 4500 megrendelés sorakozik a rendszerében. A protézisek olyan prototípusokon alapulnak, amelyeket azután ortopédiai szakemberek tökéletesítenek a megrendelő különleges igényei szerint.


A Limbs projektben 3D-nyomtatóval rendelkező önkéntesek vesznek részt a világ minden tájáról. Kinyomtatják a szükséges részeket, majd összeillesztik és kiszállítják azokat. Az árak átszámítva 13 eurótól több ezer euróig terjednek és attól függenek, hogy mennyire bonyolult protézisekről van szó. Az egyes részek az elvégzendő tevékenységtől függően cserélhetők, így lehetővé teszik az asztaliteniszt, a villa megfogását vagy a kerékpározást. Amennyiben egy gyerek kinövi a protézisét, akkor az könnyen pótolható, kérésre akár egy más dizájnú megoldással is.


Tubaro a részben adományokból finanszírozott projektet "csodálatos tapasztalatnak" nevezte. Olyan országokból kap protézist viselő gyermekekről készített fotókat, mint Thaiföld, Mexikó és Egyiptom, s a csemeték olyan dolgokat tesznek, amelyre korábban nem voltak képesek. A fiatalember legutóbb Juan Pablo Pelaez dzsessztrombitásnak készített egy műanyag kezet. A 33 éves zenész azt mondta, hogy a protézisnek köszönhetően sokkal jobban tud kommunikálni a hangszerével. 14 éves korában autóbalesetben veszített el a karját. Teljes örömöt jelent a számára és valami csodálatosan jó dolog a lelkének, hogy tudja, hogy a technika ilyen dolgokat is lehetővé tesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!