Gyurkity Péter

Sikerrel zárult a leghosszabb kínai űrküldetés

A két űrhajós egy hónapot töltött el az űrlaborban, most épségben visszatértek.

Október végén írtunk arról, hogy elstartolt Kínai eddigi leghosszabb küldetése, amelynek során két űrhajós egy hónapot töltene el az ország első űrlaborjában, ahol számos kísérletet végeznének el. A páros most visszatért, épségben landolva a belső-mongóliai autonóm tartományban.

Az állami hírügynökség számolt be a sikeres befejezésről, amely egyike volt az utóbbi napok főbb, űrhajózással kapcsolatos híreinek (ugyanis újabb Galileo-műholdakat lőttek fel és az ISS új legénysége is útnak indult). A Sencsou-11 űrhajó visszatérő modulja gond nélkül vált le az orbitális pályán lévő kabinról, lezárva a 33 napig tartó küldetést. Az űrhajósok jó állapotban értek földet, mind a veterán, már 50 éves asztronauta, mind pedig újoncnak számító 38 éves társa egy darabban kászálódott ki az eszközből. Ők 30 napot töltöttek el a Tienkung-2 űrlaborban, ahol a hírek szerint több tudományos kísérletet is elvégeztek (például selyemhernyókat növesztettek a súlytalanságban, de egy speciális futógépet és növénytermesztést is kipróbáltak), ezzel egy időben pedig igazolták, hogy az ország már rendelkezik azon technológiákkal, amelyek szükségesek a hosszabb küldetések lebonyolításához.


A Tienkung-2 egyelőre a helyén marad, a jövő év első felében a Tiencsu-1 teherhajó is bedokkol majd itt, hogy igazolja az utántöltési rendszer működőképességét (a mostani küldetésben egyébként a találkozást, a dokkolást, valamint a visszatérést is tesztelték a felkészülés jegyében). Ezt követi 2018-ban a sorrendben harmadik, immár véglegesnek mondható állomás magjának fellövése, amely azonban teljes egészében csak 2022-ben lépne szolgálatba. A tervek szerint legalább 10 évig használnák a Tienkung-3 űrállomást, ahol nyilván több legénység is megfordulna, további kísérleteket végezve el.


Az említett technológiai akadályok leküzdése mellett az illetékesek szemében legalább ilyen fontos szempont volt a távolról végzett egészségügyi konzultáció, a ultrahangos vizsgálatok, valamint egyéb eszközök próbája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #12
    Hát azért a Földet sem lenne rossz*terraformálni*...
    Már tele van a hócipőm a viharokkal,meg a hetekig tartó esőzésekkel,és a *nyári tél* sem dobja fel a növényzetet...
  • ostoros #11
    Ez érdekes. Bár kétlem, hogy a Marsra is érvényes. Mindenesetre ideje megvizsgálni a helyet.
    Marsra fel... Vagy: Mars a Marsra!
  • Irasidus #10
    Sok fejlődésbiológiai kísérletet végeztek az űrben állatokon, és ez ennél bonyolultabb és összetettebb dolog.

    link

    Illetve, szakirodalom erről:

    Wakayama S, Kawahara Y, Li C, Yamagata K, Yuge L, et al. (2009) Detrimental Effects of Microgravity on Mouse Preimplantation Development In Vitro. PLoS ONE 4(8): e6753. doi:10.1371/journal.pone.0006753

    Schenker E, Forkheim K (1998) Mammalian mice embryo early development in weightlessness environment on STS 80 space flight. Israel Aerospace Medicine Institute Report.

    Serova LV, Denisova LA (1982) The effect of weightlessness on the reproductive function of mammals. Physiologist 25: S9–12.
  • ostoros #9
    Ezt a magzati dolgot hol olvastad? A magzatvízben lebegve nem igazán érik ilyesféle erőhatások tudtommal.
  • Irasidus #8
    A terraformálás a szakirodalomban nem egészen azt jelenti, hogy pusztán csak emberi életre alkalmas. De, nézzük ezt az esetet. A gravitáció a magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges, de, hogy alacsonyabb gravitáció esetleg elengedő-e, azt egyenlőre nem tudjuk, kísérleti tapasztalatok híján... Éppen ezért szükséges a kutatás, és példának okáért Musk és mások kijelentései megalapozatlanok. Viszont egyenlőre más lehetőség nincs, mint ezt az alternatívát figyelembe venni, kutatásokat végezni ezzel kapcsolatban. Már ha valóban szeretnék új bolygón élni.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.23. 16:35:45
  • Ender Wiggin #7
    A marsot hiába terraformálják, a kis gravitációval nem tudnak mit kezdeni. Az meg tutti, hogy nagy kib...szás lesz a telepesekkel...
  • Irasidus #6
    Csak két misszió a közeljövőben, lakható bolygókat is kereső dollármilliárdokba kerülő távcsövéből:

    TESS
    PLATO

    ... és még sok földi és égi berendezés és kutatóállomás keresi, dollármilliárdokért. Mit gondolsz, kielégíti a vágyadat? Egyébként a hír nem más bolygó meghódításáról szólt, csak mellékéssen jelezném, hogy szövegértést talán kellene gyakorolni... Amúgy meg, számtalan írás foglakozik vele, hogy miért lenne az emberiség túlélése szempontjából fontos, ha legalább több bolygós faj lennék. Egy lakhatatlan bolygóból meg terraformálással lehet lakható bolygót csinálni elviekben, amihez talán megvan a szükséges technológiánk, míg egy másik csillagrendszerbeli égitest meglátogatásra nincs. A szupergyors űrhajó meg a scifiben és mesében létezik, a valóságban viszont nincs, és bár sok elkényeztetett kölyök azt hiszi pénzzel minden megoldható, sajnos valódi világban ez nem így van. Tudod létezik egy olyan dolog, hogy fizika, amit ajánlanék neked is mélyebb megismerésre, és akkor talán nem írnál olyat, hogy adjanak pénzt mesékre...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.11.23. 16:02:06
  • GSAgent89 #5
    A NASA is, a kínaiak és minden más nagyhatalom, egy olyan bolygó "meghódítására" koncentrál ami teljesen lakhatatlan, miért ilyenre fecsérelnek dollár milliárdokat???
    Miért nem egy lakható bolygó kutatására? Mert tudtommal már felfedeztek egy ilyen bolygót, csak hát messze van...de akkor miért nem egy ilyen szupergyors hajtómű kifejlesztésére szánják azokat a dollármilliárdokat???
  • coyote55 #4
    Ezt a Tienkung 2 -t is csak úgy hagyják leesni, mint a Tienkung 1-et, vagy ez már irányítottan fog a légkörben elégni?
  • overseer-7 #3
    a kínaiak összeesküvést szőttek a háttérhatalom megdöntésére. ami szintén összeesküvés